Lazanje sa bundevom: Ukusnije od lazanja s mesom
Praznici su odlično vreme da isprobate nove specijalitete a naš predlog su lazanje sa bundevom koje će vas sigurno oduševiti.
Bundeve su pravo blago. Ko može da odoli ukusnoj bundevari i mirisu pečenih bundeva? A zašto ne biste probali nešto novo i napravile preukuesne lazanje. Idealno jelo za hladne dane kada nam treba nešto da nas zagreje i nahrani i dušu i telo. Uživaćete u svakom zalogaju. mnogi kažu da su lazanje sa bundevom ukusnije od lazanja s mesom.
Lazanje sa bundevom: Hrana i za dušu i za telo
Aromaterapija čini čuda i nije čudo što toliko volimo miris pečene bundeve, naročito u kombinaciji sa cimetom i mešavinom začina za pitu od bundeve. Mirisi koji se šire toplom kuhinjom deluju umirujuće (a to nam je svima potrebno). A o tome koliko je bundeva hranljiva i zdrava, pisali smo više puta. Između ostalog, bundeva jača imunitet i pluća, a oboje je u zimskom periodu na udaru. Zato jedite bundevu u svim oblicima bar dva-tri puta nedeljno.
Na TikTok-u smo pronašli odličan recept za lazanje od bundeve:
@monsieurcuisine It’s pumpkin season! Let’s start with a pumpkin lasagna😋 For this recipe you will need for the béchamel sauce: 500g milk (fresh milk, 3.5% fat) 50g butter 50g flour (type 405) 3 pinches nutmeg, ground 10g lemon juice For the pumpkin mince sauce: 40g olive oil 500g minced meat, mixed 120g onions 2 cloves of garlic 1000g Hokkaido pumpkin 3 rosemary stems 50g orange juice 1 tsp salt 1/2 tsp pepper, black, ground 150g cream cheese with herbs (double cream) Also: 15 lasagne sheets without pre-cooking 250g mozzarella (45% fat) 50g Parmesan, grated (32% fat) Accessories: Casserole dish 20 x 35 cm Have fun cooking 👩🍳👨🍳 #pumkinseason #monsieurcuisine ♬ Pumpkin – Fred Paci & Nobel
Recept za lazanje sa bundevom
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za lazanje
- 400 g bundeve
- 400 g pečuraka po želji (šampinjoni, bukovače, vrganji, šitake…)
- 1 srednja glavica crnog luka, sitno iseckana
- 1 šolja pavlake za kuvanje
- 1 šolja rikota sira sa smanjenim sadržajem masti
- 1 šolja usitnjene mocarele
- 3/4 šolje narendanog parmezana
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- kašičica suve žalfije
Priprema:
- Zagrejte kašiku ulja na srednjoj temperaturi i propržite crni luk dok ne postane staklast.
- Dodajte isečene pečurke i žalfiju. Dinstaje dok ne ispari skoro sva tečnost. Posolite i pobiberite i promešajte. Sklonite sa šporeta.
- Pomešajte narendanu bundevu, pola šolje pavlake za kuvanje, poslite i pobiberite.
- Podmažite kalup za lazanje i na dno poređajte kore za lazanje. Preko stavite jedan deo pečuraka, pa jedan deo bunde. Zatim pospite rikotom, mocarelom i parmezanom.
- Zatim prekrijte korama za lazanje i sve ponite. Na vru treba da bude kore od lazanje posute sirom i pavlakom za kuvanje.
- Prekrijte kalup aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 45 minuta. Zatim sklonite foliju i pecite još desetak minuta. Služiti toplo.
Prijatno!