Lenja pita sa jabukama: Recept za omiljeni jesenji dezert
Lenja pita sa jabukama je dezert koji smo svi obožavali kada smo bili mali i zbog toga ona ima savršen ukus detinjstva. Evo jednostavnog recepta za savršenu pitu.
Lenja pita sa jabukama: Savršen ukus detinjstva
Razne vrste lenjih pita su vezane za naše područje, ali pored gibanice, pita sa jabukama je jedna od omiljenijih. Njena jednostavna priprema je ono što je posebno izdvaja, a za njeno pravljenje su potrebni sastojci koje uglavnom imate u kući, pa vam posebna priprema nije potrebna. Osim toga, njen ukus je ono što osvaja svakog ko je proba.
Recept za američke palačinke: Meko savršenstvo ukusa za nekoliko minuta (video)
Kako da kora bude savršeno meka?
Jedna od najvažnijih stvari kada je lenja pita u pitanju jeste njena mekoća. Dakle, prava mera brašna i vode (mleka) je ključna. Ukoliko vam testo bude suviše vlažno, ona će biti lepljiva, ako je testo previše suvo, kora će biti tvrđa. Osim toga, testo ne sme da bude previše debelo jer će ona onda biti tvrda.
Međutim, voće ovde takođe igra veliku ulogu. Ukoliko stavite voće koje je suvo, a nije sveže, ono će izvući vlagu iz testa i njega učiniti suvim. Dakle, voće mora biti sočno, a ako to nije slučaj, dodajte malo soka od limuna da sačuvate vlagu voća.
Ako primetite da se gornji deo testa beže peče i dobija boju pre nego što je korica postala mekana, možete pokušati da je pokrijete aluminijumskom folijom poslednjih 10-15 minuta pečenje kako kora ne bi previše potamnila, a vi dobili savršeno mekanu koru. Nakon pečenja, pustite pitu da se ohladi pre nego što počnete da je sečete. To je takođe veoma važno da bi kora bila meka. Pročitajte recept u nastavku.
Lenja pita sa jabukama – Recept
Sastojci:
Testo:
- 500 g brašna
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1,5 dcl mleka
- 200 g masti ili 250 g margarina
Fil:
- 1,5 kg jabuka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika griza
Priprema:
- Operite jabuke i narendajte ih.
- U dublju posudu stavite jaje, 250g margarina, 150g šećera, prašak za pecivo i vanilin šećer.
- Sve lepo sjedinite, pa postepeno dodajte brašno i mleko dok ne dobijete željenu gustinu testa. Važno je da se ne lepi za posudu.
- Pleh namazati mašću i posuti malo brašno po njemu.
- Posuti brašno preko radne ploče, pa na njemu razviti testo u veličini pleha. Uz pomoć oklagije (narolajte testo), prebacite testo u pleh.
- Narendane jabuke ocediti od soka, dodati 150g šećera, 1 kašiku griza i vanilin šećer.
- Sjedinite sve rukama i poslažite na testo u plahu i malo ih pritisnite.
- Zagrejte šporet na 200 stepeni.
- Ponovite postupak sa testom i prebacite ga preko fila sa jabukama.
- Izbodite gornji deo testa viljuškom.
- Pecite 30 minuta.
Prijatno!
Na internetu postoji niz videa za pripremanje slatkog od smokvi, pa možete odabrati odgovarajući u skladu sa vašim interesovanjem. Ovo je jedan od videa kada je u pitanju lenja pita sa jabukama.