Mafini sa bundevom i čokoladom: Mekani, mirisni, ukusni

by | septembar 19, 2024
Mafini sa bundevom i čokoladom: Mekani, mirisni, ukusni

Ako ih već niste probali, krajnje je vreme da probate pravu jesenju poslasticu. U pitanju su ukusni i mirsni mafini sa bundevom i čokoladom.

Svako može da napravi najlepše i najukusnije jesenje mafine od bundeve. I to ne treba da propustite. Kad ih jednom probate, stalno ćete ih praviti.

Kako se prave mafini sa bundevom i čokoladom

@scheckeats you’re going to sh*t yourself when you taste how good they are #pumpkin #pumpkinspice #pumpkinmuffins #pumpkinbread #chocolatechip ♬ Steven Universe – L.Dre

Članak se nastavlja posle reklama

Za pripremu ovih mafina trebaće vam pire od bundeve (u nastavku recepta navedeno je kako se pravi), a ne rendana bundeva. Čokoladne mafine sa bundevom možete napraviti i dodavanjem kakaoa u prahu, a mi smo se odlučili za čokoladne komadiće za kuvanje ili čokoladni čips.

Recept za mafine sa bundevom i čokoladom

Sastojci:

  • ¾ šolje belog šećera
  • ¼ šolje biljnog ulja
  • 2 velika jajeta
  • ¾ šolje ispasirane bundeve
  • ¼ šolje vode
  • 1 ½ šolje višenamenskog brašna
  • ¾ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • ¼ kašičice mlevenih karanfilića
  • ¼ kašičice soli
  • ½ šolje poluslatkih čokoladnih komadića za kuvanje

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Podmažite i pobrašnite kalup za mafine ili koristite papirne korpice.
  2. U srednjoj činiji umutite šećer, ulje i jaja. Umešajte pire bundevu i vodu dok se dobro ne sjedine.
  3. U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muskatni oraščić, karanfilić i so.
  4. Dodajte mešavinu bundeve u mešavinu brašna i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, ali ne treba da bude homogena smesa – ne treba mešati previše!
  5. Lagano umešajte komadiće čokolade.
  6. Napunite kalupe za mafine do 2/3 pune smesom.
  7. Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 20 do 25 minuta.

Pire od bundeve možete napraviti tako što ćete bundevu oprati, iseći na kriške i poređati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C dok ne omekšaju. Ostaviti da se ohlade, pa ih ispasirati viljuškom. Preostalu bundevu (koju niste iskoristili za mafine) možete dodati u čorbu, varivo ili pitu.

bhofack2/gettyimages.co.uk