Mafini sa bundevom i čokoladom: Mekani, mirisni, ukusni
Ako ih već niste probali, krajnje je vreme da probate pravu jesenju poslasticu. U pitanju su ukusni i mirsni mafini sa bundevom i čokoladom.
Svako može da napravi najlepše i najukusnije jesenje mafine od bundeve. I to ne treba da propustite. Kad ih jednom probate, stalno ćete ih praviti.
Kako se prave mafini sa bundevom i čokoladom
@scheckeats you’re going to sh*t yourself when you taste how good they are #pumpkin #pumpkinspice #pumpkinmuffins #pumpkinbread #chocolatechip ♬ Steven Universe – L.Dre
Za pripremu ovih mafina trebaće vam pire od bundeve (u nastavku recepta navedeno je kako se pravi), a ne rendana bundeva. Čokoladne mafine sa bundevom možete napraviti i dodavanjem kakaoa u prahu, a mi smo se odlučili za čokoladne komadiće za kuvanje ili čokoladni čips.
Recept za mafine sa bundevom i čokoladom
Sastojci:
- ¾ šolje belog šećera
- ¼ šolje biljnog ulja
- 2 velika jajeta
- ¾ šolje ispasirane bundeve
- ¼ šolje vode
- 1 ½ šolje višenamenskog brašna
- ¾ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- ¼ kašičice mlevenih karanfilića
- ¼ kašičice soli
- ½ šolje poluslatkih čokoladnih komadića za kuvanje
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Podmažite i pobrašnite kalup za mafine ili koristite papirne korpice.
- U srednjoj činiji umutite šećer, ulje i jaja. Umešajte pire bundevu i vodu dok se dobro ne sjedine.
- U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muskatni oraščić, karanfilić i so.
- Dodajte mešavinu bundeve u mešavinu brašna i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine, ali ne treba da bude homogena smesa – ne treba mešati previše!
- Lagano umešajte komadiće čokolade.
- Napunite kalupe za mafine do 2/3 pune smesom.
- Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 20 do 25 minuta.
Pire od bundeve možete napraviti tako što ćete bundevu oprati, iseći na kriške i poređati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C dok ne omekšaju. Ostaviti da se ohlade, pa ih ispasirati viljuškom. Preostalu bundevu (koju niste iskoristili za mafine) možete dodati u čorbu, varivo ili pitu.