Mafini sa sremušem da pucate od zdravlja

by | mart 12, 2024
Mafini sa sremušem da pucate od zdravlja

Na našu veliku radost, počela je sezona sremuša. Od ove zdrave namirnice svašta možete da napravite. Mafini sa sremušem su prvi na našoj listi.

Svake godine s nestrpljem iščekujemo sezonu sremuša koji je toliko zdrav da ga treba jesti svaki dan dok traje sezona. Od njega možete svašta da napravite (pite, čorbe, salate, pesto, proju…), a mi sezonu započinjemo slasnim mafinima.

Mafini sa sremušem su i preukusni i zdravi

Sremuš je jedna od najzdravijih namirnica. I sezona stiže u pravi čas, taman kad je telu potrebno malo podrške da se oslobodi masnoća i toksina. Sremuš je nenadmašni čistač krvi (zato je tinktura od sremuša toliko popularna). Ako imate povišen holesterol i trigliceride ili hipertenziju, jedite sremuš svaki dan dok traje sezona. I to najbolje svež.

Osim toga, sremuš jača imunitet, suzbija upale (jedite ga redovno ako imate reumu), uništava bakterije i gljivice. I još mnogo toga…

Od svežeg sremuša možete napraviti salatu (ili ga dodati u salatu) ili preukusni pesto sos. A osim mafina, od sremuša možete napraviti proju, pitu zeljanicu, čorbu, palačinke, rolat – recepata je bezbroj.

Članak se nastavlja posle reklama

Na Jutjubu smo pronašli jednostavan video recept za mafine sa sremušem:

Recept za mafine sa sremušem

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 270 g brašna za samopodizanje
  • 100 g rendanog sira
  • 1 vezica sremuša
  • 6 kašika otopljenog putera
  • 150 g prirodnog jogurta
  • 125 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica morske soli

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
  2. Operite, ocedite i sitno iseckajte sremuš.
  3. Pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
  4. Umutite jaja. Dodajte mleko, jogurt i otopljeni puter i još malo mutite mikserom.
  5. Polako dodajite brašno i mešajte sve dok se sastojci ne sjedine. Na kraju dodajte sir i sremuš. Promešajte da se svi sastojci sjedine.
  6. Sipajte smesu u kalupe za mafine u koje ste prethodno stavili korpice za mafine.
  7. Pecite u zagrejanoj rerni sve dok mafini ne porumene. Služiti toplo uz jogurt ili kefir.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Vazdušaste palačinke sa kefirom: Tako su nežne da se tope u ustima

renvema/gettyimages.co.uk