Ovako ih je spremala baka: Slatke makarone sa prezlama
Makarone sa prezlama su jedna od onih bakinih poslastica koje svi pamtimo iz detinjstva, evo kako se pripremaju
Svako od nas čuva u sećanju onaj jedan poseban ukus koji podseća na tačno određene ljude i situacije: bake, strine, tetke… Jedan od omiljenih svakako su slatke makarone sa prezlama, koje, čini se, niko ne može da napravi onako kao baka, koliko god se trudio. Donosimo vam recept po kojem su ovo jelo pravile naše bake.
Kako se sprema domaća prezla?
Prezla, poznata i kao mrvice od hleba ili hlebne mrvice, je sitno mleveni suvi hleb koji se koristi u kulinarstvu za pohovanje, zgušnjavanje sosova, kao i za posipanje različitih jela koja tako dobijaju na hrskavosti. Da biste napravili prezlu kod kuće, koristite strari hleb koji je već počeo da se suši. Isecite ga na komdiće i stavite u rernu na 150 stepeni sve dok se u potpunosti ne osuši i ne postane hrskav. Osušeni i oglađeni hleb sameljite u mašini za orahe ili blenderu i nakon toga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na suvom mestu.
Kako se prave starinske makarone sa prezlama?
Sastojci:
- 250 g testenine
- 50 g prezli
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- ulje
Priprema:
1.Skuvajte testeninu. Isperite je i ocedite.
2. Na malo ulja propržite prezle. Vatra ne sme biti jaka, da ne zagore. One treba da dobiju zlatnu boju.
3. Pred kraj prženja, dodati prezlama šećeri i vanilin šećer, pa sačekati da se istope.
4. Dodati skuvanu i oceđenu testeninu i dobro izmešati.
Prijatno!
Video recept za makarone sa prezlama:
Ukoliko želite da budete sigurne da pripremate ovaj recept na pravi način, pogledajte video: