Marinirana skuša pečena u rerni – oduševljeni su svi koji su je probali
Sutra je Veliki petak i većina ljudi post, a mi spremamo savršeno posno jelo – marinirana skuša pečena u rerni. Ukus koji se pamti…
Ako volite skušu, onda će vas ovo jelo oduševiti. Lako se priprema, a ukus je predivan. To je jedno od naših omiljenih jela koje spremamo i kad nije post. I nije samo ukusno, već i zdravo.
Marinirana skuša – zdrav specijalitet
Skuša se smatra jednom od najhranljivijih riba. Odličan je izvor proteina, vitamina B2, B3, B6 i B12 i vitamina D. Njeno meso je takođe puno minerala poput bakra, selena i joda, a sadrži i znatne količine gvožđa.
Kako skuša spada u kategoriju „masne ribe“, one je jedan od najboljih izvora omega-3 — dobrih masti koje održavaju zdravlje srca i mozga. Kuvana porcija skuše od 100 g sadrži preko 1.000 miligrama omega-3 — mnogo više od onoga što možete pronaći u većini drugih morskih plodova.
Još jedna nutritivna prednost skuše je da imaju znatno veće količine dobrih nezasićenih masti od zasićenih masti – masti koje povećavaju loš holesterol. U stvari, oko 77% masti u skuši je nezasićeno.
Na internetu se može naći ogroman broj recepata za pripremu skuše, a nama je privukao pažnju sledeći recept sa Jutjuba:
A kako mi pripremamo mariniranu skušu
Sastojci:
- 1 kg skuše
- 1 kg belog krompira
- 2 veće glavice crnog luka
- 4-5 čenova belog luka
- 1 limun
- 1 veza peršuna
- 1 kašičica seckanog bosiljka
- 60 ml maslinovog ulja
- 300 ml belog vina
- morska so po ukusu
- mleveni biber po ukusu
Priprema:
- Skuše očistiti, odseći im glave a trup iseći na krupnije komade.
- Crni luk očistiti i iseći na rebarca, krompir oguliti i iseći na kriške.
- U činiji sjediniti maslinovo ulje, rendanu koru i sok od limuna, pasirani beli luk, seckani bosiljak i peršun. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
- U vanglici sjediniti krompir i crni luk, papreliti marinadom, dodati komade skuše, te sve zajedno polako promešati da bi se marinada ravnomerno rasporedila.
- Dublju tepsiju obložiti papirom za pečenje i prebaciti u nju povrće s ribom. Preliti belim vinom i preći u zagrejanoj rerni na 200°C dok krompir ne omekša a riba ne porumeni.
Aparat koji za svega dva minuta pravi šoljicu savršene domaće kafe