Musaka od pečenih paprika i krompira: Obožavamo je!
Danas pravimo musaku, ali na malo drugačiji nači. Na meniju je musaka od pečenih paprika i krompira. To morate probati – preukusna je.
Ovo tradicionalno jelo, koje nam nikada neće dosaditi, možete napraviti na bezbroj načina. Svi smo navikli na klasičnu musaku s kromprirom, ali smo radi da eksperimentišemo i probamo neke nove ukuse. Oduševila nas je musaka s tikvicama, a musaka s pečenim paprikama joj ozbilno parira.
Musaka od pečenih paprika i krompira: Ko bi joj odoleo
Pečene paprike musaki daju poseban ukus. Možete je praviti isključivo s pečenim paprikama i mesom ili, kao što smo mi uradili, kombinujute to dvoje. Kako vam se dopada. Svakako ne možete pogrešiti, jer ne pravite tortu pa da morate pažljivo voditi računa o svakom sastojku i gramaži. Najviše volimo recepte „od oka“. A sledeći video prikazuje jedan od načina na koji možete napraviti musaku od pečenih paprika.
Kako se priprema
Sastojci:
- 4-5 većih belih krompira
- 6-7 fileta pečenih paprika
- 250 g kačkavalja
- 3 jajeta
Za fil od mesa:
- 1 srednja glavica crnog luka
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 kašičica mlevene paprike
- origano
- mleveni biber
- so
Za sos:
- 50 g putera
- 500 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 50 g parmezana
- 1 jaje
- so
Priprema:
- Prvo pripremiti fil od mesa. Crni luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja. Ubaciti mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Nadalje dinstati još desetak minuta dolivajući pomalo vode dok meso ne omekša a suvišna tečnost ne uvri. Začiniti mlevenom paprikom i origanom, posoliti i pobiberiti.
- Za pripremu sosa u šerpici rastopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mlako mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se sos ne zgusne. U gotov sos umešati parmezan i jaje, te dodati soli po ukusu.
- Vatrostalnu činiju nauljiti pa dno prekriti kolutovima krompira. Preko krompira naneti polovinu fila od mesa. Preko poređati paprike i preliti trećinom sosa. Postupak filovanja ponoviti još jednom pa završiti slojem krompira, odozgo preliti sosom i posuti kačkavaljem.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
Prijatno!