Musaka od pečenih paprika i krompira: Obožavamo je!

by | avgust 10, 2023
Musaka od pečenih paprika i krompira

Danas pravimo musaku, ali na malo drugačiji nači. Na meniju je musaka od pečenih paprika i krompira. To morate probati – preukusna je.

Ovo tradicionalno jelo, koje nam nikada neće dosaditi, možete napraviti na bezbroj načina. Svi smo navikli na klasičnu musaku s kromprirom, ali smo radi da eksperimentišemo i probamo neke nove ukuse. Oduševila nas je musaka s tikvicama, a musaka s pečenim paprikama joj ozbilno parira.

Musaka od pečenih paprika i krompira: Ko bi joj odoleo

Pečene paprike musaki daju poseban ukus. Možete je praviti isključivo s pečenim paprikama i mesom ili, kao što smo mi uradili, kombinujute to dvoje. Kako vam se dopada. Svakako ne možete pogrešiti, jer ne pravite tortu pa da morate pažljivo voditi računa o svakom sastojku i gramaži. Najviše volimo recepte „od oka“. A sledeći video prikazuje jedan od načina na koji možete napraviti musaku od pečenih paprika.

Kako se priprema

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 4-5 većih belih krompira
  • 6-7 fileta pečenih paprika
  • 250 g kačkavalja
  •  3 jajeta

Za fil od mesa:

  • 1 srednja glavica crnog luka
  •  500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • origano
  • mleveni biber
  • so

Za sos:

  • 50 g putera
  • 500 ml mleka
  • 2 kašike brašna
  • 50 g parmezana
  • 1 jaje
  •  so

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Prvo pripremiti fil od mesa. Crni luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja. Ubaciti mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Nadalje dinstati još desetak minuta dolivajući pomalo vode dok meso ne omekša a suvišna tečnost ne uvri. Začiniti mlevenom paprikom i origanom, posoliti i pobiberiti.
  2. Za pripremu sosa u šerpici rastopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mlako mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se sos ne zgusne. U gotov sos umešati parmezan i jaje, te dodati soli po ukusu.
  3. Vatrostalnu činiju nauljiti pa dno prekriti kolutovima krompira. Preko krompira naneti polovinu fila od mesa. Preko poređati paprike i preliti trećinom sosa. Postupak filovanja ponoviti još jednom pa završiti slojem krompira, odozgo preliti sosom i posuti kačkavaljem.
  4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.

Prijatno!

Špagete s tikvicama i limunom – ručak spreman za pola sata

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Magone/gettyimages.co.uk