Najukusniji recept za kesten pire, omiljenu jesenju poslasticu (bez glutena!)

by | oktobar 7, 2024
najukusniji recept za kesten pire

Kesten pire je jedna od omiljenih jesenjih poslastica, a sada je možete napraviti i kod kuće.

Priprema je jednostavna, a ovo je ubedljivo najukusniji recept koji smo probale ove sezone!

Da li je kesten zdrav?

Ovaj jesenji plod nije samo ukusan, on je izuzetno zdrav. Kesten je bogat dijetalnim vlaknima, mineralima, dobrim mastima, vitaminima, antioksidansima i drugim važnim hranljivim materijama. Takođe, sadrži malo masti i visok sadržaj vitamina C. Sadrži hemikalije zvane tanini i flavonoidi. Ipak, treba biti umeren sa kestenjem jer sadrže visok nivo ugljenih hidrata, a i način pripreme (kesten pire, pečeni ) utiče na njegovu kaloričnost.

Najukusniji recept za kesten pire

Sastojci: 

  • 1 kg kestena
  • 400 – 500 ml mleka
  • 20 grama šećera
  • 25 ml ruma

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Skuvajte kestenje u vodi, a potom ga ogulite. Neka ostanu topli jer se najbolje gule tada.
  2. Isecite oguljeno kestenje, a potom ga u blenderu pretvorite u kašu.
  3. Sipajte kaš od kestena u šerpu, a potom dodajte mleko, šećer i rum i kuvajte dok se ne stvori jedinstvena smesa. Sve vreme mešajte. Ukoliko je smesa pregusta, dodajte još malo mleka.
  4. Kada kestenovi upiju mleko i napravi se gusta smesa, još jednom izmešajte, pa ostavite da se ohladi.
  5. Ukrasite kesten pire šlagom ili slatkom pavlakom i uživajte.

Prijatno!

L&Z savet: Kako se guli kesten?

Možda deluje kao zahtevan poduhvat, ali uz nekoliko trikova guljenje kestena postaje lako. Zapamtite samo: kesten se najlakše i najbolje guli kada je topao, tako da ga nakon kuvanja ne treba vaditi iz vode. Najbolje bi bilo da pre kuvanja ostavite kestenje u vodi dva sata, a tek nakon toga ih prokuvate, jer namakanje dodatno olakšava guljenje kestenja.  Uz to, domaćice tvrde da je proveren i uspešan trik i dodavanje jedne kašike ulja u vodu u kojoj se kesten kuva.

Kesten pire bez glutena- video recept

Kesten je odlična poslastica i za one koji ne smeju da konzumiraju gluten. Evo kako da napravite kesten pire bez glutena.

Članak se nastavlja posle reklama
Szakaly/gettyimages