Neodoljivi mafini sa koprivom: Ovo morate probati
Jedva smo dočekali mladonu koprivu da pravimo razne, zdrave specijalitete. Danas su na redu mafini sa koprivom koje prosto obožavamo.
Kad dođe proleće, ne znamo šta bismo pre pravili i probali, jer pijace i rafovi u prodavnicama prepuni zeleniša i mladog povrća. Ali ubedljivo se najviše radujemo početku sezone mlade koprive. Ne samo zbog toga što je toliko zdrava, već je i preukusna. I bukvalno svašta od nje možete da napravite: čorbe, pite, salate, namaze, hleb, mafine…
Mafini sa koprivom su izuzetno zdravi
Bezbroj puta smo čuli kako u ishranu treba uvrstiti što više zelenog povrća, jer je to prava riznica zdravlja. Kopriva ne spada u povrće, ali ako hoćete baš nešto zdravo, jedite nju što češće. Pomoći će vam da ojačate krvnu sliku (preki je lek za malokrvnost) i da očistite bubrege i mokraćne kanale.
A kao što smo naveli, osim mafina, koprivu možete da napravite na bezbroj načina. Na internetu se mogu naći različiti recepti za mafine s koprivom, a jedan najjednostavnijih pronašli smo na Instagramu:
View this post on Instagram
Kako se prave
Sastojci za testo:
- 120 g integralnog brašna
- 120 g pšeničnog brašna
- 250 g koprive
- 50 g krem sira
- 40 g parmezana
- 1 jaje
- 1 žumance
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1/2 dl mleka
- 20 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašike susama
Za fil:
- 250 g krem sira
- 2 jajeta
Priprema:
- U šoljicu tople vode sipati kvasac, šećer i malo brašna, te ostaviti da uskisne, ali ne previše.
- U činiji pomešati brašno i so, dodati kvasac i preostale sastojke te mesiti dok se ne dobije glatko testo. Ostaviti ga na toplom mestu da uskisne.
- Razviti testo, pa kalupom vaditi krugove dovoljno velike da oblože udubljenja u kalupu za mafine. Svaki filovati mešavinom sira i jajeta i blago pritisnuti ivice da se zatvore.
- Premazati svaki žumancetom i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C oko 30 minuta.
Prijatno!