Oslić iz rerne sa prazilukom: Najukusniji ručak za Badnji dan

by | januar 5, 2024
Oslić iz rerne sa prazilukom: Najukusniji ručak za Badnji dan

Sutra je Badnji dan i mnogi ljudi poste, tako da je riba nezaobilazna na trpezi. Imamo odličan recept – oslić iz rerne sa prazilukom.

Ako sutra postite, obavezno isprobajte ovaj recept. Ukus će vas oduševiti. Praziluk dodaje poseban šmek osliću. Osim pečenog krompira, uz ribu možete služiti i bareno povrće (šargarepu, brokoli, karfiol…) – sve je stvar ukusa.

Oslić iz rerne sa prazilukom: Jedite ribu što češće – ne samo za vreme posta

Nije tajna da riba ima važne zdravstvene prednosti za sve uzraste. Iako većina ljudi zna zdravstvene prednosti lososa i drugih popularnih riba, oslić je nekako ostao po strani, što je prava šteta jer je i on izuzetno zdrav. Odličan je izvor kvalitetnih proteina (i odlična zamena za crveno meso), vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina.

Nutricionisti i lekari lasifikovali su oslić kao hranu sa niskim sadržajem masti koja je dobra za zdravlje srca. Odličan izbor ako ste na dijeti. Studije su pokazale da jedenje ribe sa niskim sadržajem masti kao što je oslić može smanjiti rizik od hipertenzije, gojaznosti, moždanog udara i srčanog udara. Polinezasićene masti su takođe veoma dobre za srce.

Oslić obiluje vitaminom B12, magnezijumom (izuzetno važan mineral za kardiovaskularni, mišićni i nervni sistem) i selenom (snažan antioksidans koji čuva štitastu žlezdu).

Članak se nastavlja posle reklama

Na Jutjubu smo pronašli odličan recept za pripremu posnog oslića iz rerne:

Naš recept za oslić iz rerne

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 4 oslića
  • 1 veći praziluk
  • 4 mala čena belog luka
  • vezica svežeg peršuna
  • 1 limun
  • 1 kg krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • ulje
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Očistite i operite oslić, a zatim ga prosušite papirnim ubrusom. Posolite. Oljuštite krompir, crni i beli luk.
  2. Trebaće vam papir za pečenje. Na papir stavite jedan oslić, preko pospite seckanim prazilukom, seckanim peršunom i pobiberite. Poprskajte uljem, dodajte ispasirani beli luk i poređajte kolutove limuna. Uvijte oslić i vežite krajeve kuhinjskim koncem. Isto to uradite i sa preostalim oslićima.
  3. Stavite oslić u veliku, podmazanu tepsiju. Okolo poređajte isečen i posoljen krompir i crni luk isečen na kriške.
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok oko 40 minuta. Služiti toplo.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

from_my_point_of_view/gettyimages.com