Paprikaš od tikvica i krompira: Lagano, posno i dijetalno jelo
Danas za ručak imamo paprikaš od tikvica i krompira. Lagano i preukusno, posno jelo – idealno za sve one koji su na dijeti.
Paprikaš od tikvica možete spremiti za samo pola sata. Reč je o izuzetno hranljivom jelu.
Paprikaš od tikvica i krompira: Ništa jednostavnije – i ukusnije
Šta vam je potrebno da napravite paprikaš od tikvica?
- Tikvice: Nema potrebe da ljuštite tikvice, posebno ako su organske.
- Krompir: Koristite beli krompir jer će se lepše sjediniti s ostalim sastojcima i ima lepši ukus.
- Luk, celer i crvena paprika: Uvek je najbolje iseckati osnovno povrće na manje kockice kako bi se brzo i ravnomerno kuvalo.
- Beli luk: Pod obavezno. Daje poseban šmek – i mnogo je zdrav.
- Origano: Pored origana možete dodati još malo sušenog bilja, uključujući bosiljak, timijan, majoran ili žalfiju. Alternativno, koristite mešavinu italijanskih začina. Sveže začinsko bilje je još jedna odlična ideja – samo dodajte kašiku svežeg timijana i svežeg ruzmarina za dodatni ukus.
- Ljuta papričica: Možete je preskočiti ako ne volite ljuto ili povećati količinu ako želite baš ljuto jelo.
- Paradajz pasta: Pustite da se paradajz pasta kuva minut pre nego što dodate ostale sastojke. Ovo je odličan način da poboljšate ukus.
- Seckani paradajz: Oljuštite paradajz pre nego što ga iseckate.
- Sveži bosiljak: Šaka svežeg bosiljka daje paprikašu od tikvica i krompira neverovatan ukus.
Kako se priprema ovo jelo
Sastojci:
Članak se nastavlja posle reklama
- 2 tikvice srednje veličine, isečene na komade veličine zalogaja
- 450 g belog krompira, isečenog na kockice
- 400 g oljuštenog paradajza, isečenog na kocikice
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednja glavica crnog luka, isečena na kockice
- 2 stabljike celera, iseckane na komadiće
- 1 crvena paprika, iseckana na komadiće
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašičica sušenog origana
- ¼ kašičice tucane ljute papričice
- 1 kašika paradajz pirea
- 350 ml vode
- 6-8 listova svežeg bosiljka, iseckanih
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i dodajte luk, celer i crvenu papriku. Dinstaj6te 6-8 minuta dok povrće ne omekša.
- Umešajte beli luk, sušeni origano i ljutu papričicu i kuvajte još minut dok ne zamiriše.
- Zatim umešajte paradajz pastu i nastavite da kuvate još minut.
- Dodajte krompir, tikvice, seckani paradajz i vodu. Promešajte i poklopite. Kuvajte sve dok povrće ne omekša.
- Na kraju dodajte svež bosiljak, začinite po ukusu i poslužite s integralnim hlebom.
Prijatno!
Članak se nastavlja posle reklama
OksanaKiian/gettyimages.co.uk