Paprikaš od tikvica i krompira: Lagano, posno i dijetalno jelo

by | avgust 21, 2023
Paprikaš od tikvica i krompira

Danas za ručak imamo paprikaš od tikvica i krompira. Lagano i preukusno, posno jelo – idealno za sve one koji su na dijeti.

Paprikaš od tikvica možete spremiti za samo pola sata. Reč je o izuzetno hranljivom jelu.

Paprikaš od tikvica i krompira: Ništa jednostavnije – i ukusnije

Šta vam je potrebno da napravite paprikaš od tikvica?

  • Tikvice: Nema potrebe da ljuštite tikvice, posebno ako su organske.
  • Krompir: Koristite beli krompir jer će se lepše sjediniti s ostalim sastojcima i ima lepši ukus.
  • Luk, celer i crvena paprika: Uvek je najbolje iseckati osnovno povrće na manje kockice kako bi se brzo i ravnomerno kuvalo.
  • Beli luk: Pod obavezno. Daje poseban šmek – i mnogo je zdrav.
  • Origano: Pored origana možete dodati još malo sušenog bilja, uključujući bosiljak, timijan, majoran ili žalfiju. Alternativno, koristite mešavinu italijanskih začina. Sveže začinsko bilje je još jedna odlična ideja – samo dodajte kašiku svežeg timijana i svežeg ruzmarina za dodatni ukus.
  • Ljuta papričica: Možete je preskočiti ako ne volite ljuto ili povećati količinu ako želite baš ljuto jelo.
  • Paradajz pasta: Pustite da se paradajz pasta kuva minut pre nego što dodate ostale sastojke. Ovo je odličan način da poboljšate ukus.
  • Seckani paradajz: Oljuštite paradajz pre nego što ga iseckate.
  • Sveži bosiljak: Šaka svežeg bosiljka daje paprikašu od tikvica i krompira neverovatan ukus.

Kako se priprema ovo jelo

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 2 tikvice srednje veličine, isečene na komade veličine zalogaja
  • 450 g belog krompira, isečenog na kockice
  • 400 g oljuštenog paradajza, isečenog na kocikice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 srednja glavica crnog luka, isečena na kockice
  • 2 stabljike celera, iseckane na komadiće
  • 1 crvena paprika, iseckana na komadiće
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • ¼ kašičice tucane ljute papričice
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 350 ml  vode
  • 6-8 listova svežeg bosiljka, iseckanih
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i dodajte luk, celer i crvenu papriku. Dinstaj6te 6-8 minuta dok povrće ne omekša.
  2. Umešajte beli luk, sušeni origano i ljutu papričicu i kuvajte još minut dok ne zamiriše.
  3. Zatim umešajte paradajz pastu i nastavite da kuvate još minut.
  4. Dodajte krompir, tikvice, seckani paradajz i vodu. Promešajte i poklopite. Kuvajte sve dok povrće ne omekša.
  5. Na kraju dodajte svež bosiljak, začinite po ukusu i poslužite s integralnim hlebom.

Prijatno!

Posne punjene paprike: Preukusan i zdrav ručak

Članak se nastavlja posle reklama
OksanaKiian/gettyimages.co.uk