Patlidžan za zimu po korejskom receptu + čuvena salata od šargarepe

by | avgust 29, 2024
Patlidžan za zimu po korejskom receptu

Ni trepnuli nismo, a već stiže septembar i zimnica se uveliko sprema. Danas pripremamo patlidžan za zimu po korejskom receptu. 

Ako volite da eksperimentišete u kuhinji kao mi, bacite se na posao i napravite nešto što niste nikad pre. Naš predlog je da isprobate čuvenu korejsku salatu od patlidžana, šargarepe, cvrene paprike i crnog i belog luka. Kada je probate, biće vam žao što je niste isprobali pre. Ukus je savršen.

Kako se priprema patlidžan za zimu po korejskom receptu

Kad jednom probate oovu salatu, sigurno ćete je praviti opet. Dopada se čak i onima koji ne vole patlidžan.

Najbolji recept za zimnicu od patlidžana

Sastojci:

  • 1 kg patlidžana
  • 150 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 150 g crvene paprike
  • 150 g crnog luka
  • 1 ljuta papričica
  • 350 g šargarepe
  • 100 g belog luka
  • 1/2 vezice peršuna
  • 1/2 vezice svežeg korijandera
  • 80 ml sirćeta
  • 50 g  šećera
  • komadić svežeg đumbira

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Operite i prosušite ppatlidžan papirnim ubrusom, a zatim odsecite peteljke. Isecite patlidžan po dužini na duguljaste komade. Ako su patlidžani veliki, prvo ih prepolovite poprečno.
  2. Pržite ih u biljnom ulju dok ne porumene sa svih strana. Prebacite patlidžan na tanjir obložen papirnim ubrusom i posolite.
  3. Slatku papriku isecite na trakice, luk i ljutu papriku na tanke kolutove.
  4. Narendajte šargarepu na krupno rende ili kao špagete ako imate secko. Ispasirajte beli luk. Sitno iseckajte peršun i korijander. Đumbir sitno narendajte.
  5. U činiji pomešajte sve povrće osim patlidžana, začinskog bilja, sirćeta, šećera i đumbira.
  6. Dodajte patlidžan i preostale sastojke. Lagano promešajte i ostavite da odstoji 1-2 sata.
  7. Prespite salatu u čiste tegle. Obavezno i sok koji se iscedio iz povrća. Zatvorite čvrsto poklopcima.
  8. Veliku tepsiju obložite peškirom i stavite tegle u nju. Sipajte dovoljno vode da dopre skoro do vrha posude.
  9. Kada voda proključa, sterilišite salatu 20 minuta. Zatim urolajte, okrenite i umotajte. Kada se potpuno ohladi, čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

A u nastavku sledi video recept sa TikTok-a za čuvenu korejsku salatu od šargarepe. Da bistze je napravili, trebaće vam samo šargarepa, so, aleva paprika, mleveni korijander, biber, ispasirani beli luk, ulje i sirće.

@thewhiskingkitchen Korean carrot salad, морковча #viral #fyp #momsoftiktok #foodtok #koreancarrotsalad @DANIELLE #simplerecipe #easyrecipe ♬ original sound – Mariana

Danilova Janna/shutterstock.com