Pavlova s jagodama: Praznik za nepca
Ako hoćete lepo da se zasladite ovog vikenda, naš predlog je da to bude neprevaziđena poslastica – Pavlova s jagodama.
Kažu da je Pavlova torta osmišljena za balerinu Anu Pavlovu tokom njene turneje po Australiji, dok drugi tvrde da je reč o turneji po Novom Zelandu. Nama nije bitno ko je u pravu, samo smo do neba zahvalni onom ko je osmislio ovo čudo od poslastice.
Fenomenalna Pavlova s jagodama
Za ovakvu poslasticu ne treba žaliti truda, jer se definitivno isplati. Na Jutjubu možete naći različite recepte za pripremu pavlove s jagodama, a nama je pažnju privukao sledeći:
A kako mi pravimo mini pavlove s jagodama
Sastojci za korice:
Članak se nastavlja posle reklama
- 4 belanceta
- 250 g šećera
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika gustina
Sastojci za krem od jagode:
- 250 g jagoda
- 70 g šećera
- 1 kašika gustina
- 200 ml slatke pavlake
Sastojci za krem od vanile:
- 4 žumanceta
- 2 vanil-šećera
- 5 kašike šećera
- 65 g putera
- 150 ml slatke pavlake
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Za pripremu korica belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Mutiti dok se šećer ne rastopi pa pred kraj mućenja umešati sirće i gustin.
- Šam sipati u poslastičarski džak sa okruglim nastavkom. Pleh obložiti papirom za pečenje i preko njega istisnuti gomilice šama od belanaca. Po sredini šama kašikom napraviti udubljenje. Sušiti u odškrinutoj rerni (zadenuti varjaču na vrata rerne kako bi bila odškrinuta) na 120°C dok korice ne postanu lagane i hrskave.
- Posebno pripremiti fil od jagode. Jagode izmiksati pa sjediniti sa šećerom u prahu i gustinom te umutiti žicom i kuvati dok se smesa ne zgusne. Ostaviti je da se ohladi. Slatku pavlaku umutiti u šlag pa dodati polovinu smese od jagode i izmiksati. Ostatak kaše od jagode ostaviti za preliv.
- Za pripremu fila od vanile žicom umutiti žumanca, šećer i vanil-šrećer pa skuvati na pari. Smesu ostaviti da se ohladi pa dodati puter i izmiksati. Na kraju, varjačom umešati umućeni šlag od slatke pavlake.
- Na tacnu poslagati 8 korica od belanaca, poslastičarskim džakom preko njih istisnuti malo fila od vanile, zatim naneti fil od jagode i preliti kašom od jagode. Prekriti koricama od belanaca i dekorisati preostalim filom od jagode. Savet: Dužina sušenja puslica zavisi od jačine rerne, korice treba da ostanu svetle i hrskave.
Prijatno!
Nelea Reazanteva/gettyimages.com