Pita od krompira i mesa sa prelivom od jogurta
Pita od krompira i mesa je pun i sit obrok koji može podjednako da se posluži kao ručak ili kao večera.
Ukusna je, jednostavna za pripremu (koriste se gotove kore), a nadev se pravi po receptu naših baka.
Saveti da pita od mesa i krompira bude sočna:
Ako želite da vaša pita bude sočna i meka, a ne suva, onda pratite sledeće savete:
- Izbor mesa: Odaberite sočno i mekano meso, poput mlevene junetine, za bogatiji ukus.
- Priprema krompira: Prethodno kratko prokuvajte krompire kako biste ubrzali proces pečenja. Tako ćete izbeći da se pita predugo peče.
- Začinska ravnoteža: Uz beli i crni luk, odlično je dodati malo sode bikarbone ili majčine dušice. Oni ubrazavaju kuvanje i čuvaju mekoću mesa.
- Upotreba gotovih kora: Ako koristite gotove kore, rasporedite ih u pleh i premažite svaku koru rastopljenim maslacem ili maslinovim uljem kako biste dobili hrskavu i zlatno smeđu boju.
- Pravilno pečenje: Pitu pecite u prethodno ugrejanoj rerni na srednjoj temperaturi (oko 180°C) dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Odmah posle pečenja, ostavite pitu da odmara nekoliko minuta pre sečenja kako bi se svi ukusi sjedinili. Prekrijte je dok se hladi!
Nutritivna vrednost pite od mesa i krompira:
Nutritivne vrednosti pite od mesa i krompira variraju u zavisnosti od sastojaka i veličine porcije. Sadrži proteine iz mesa, ugljene hidrate iz krompira i testa, te masti koje doprinose ukusu i teksturi. Preporučuje se umerenost u konzumaciji zbog kaloričnosti i sadržaja masti. Važno je pratiti porcije i uključivati raznovrsnu ishranu radi optimalnog unosa hranljivih materija.
Kako se pravi pita sa mesom i krompirom?
Potrebno je:
- 500 g kora za pitu
- 1 glavica crnog luka
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 3 krompira srednje veličine
- 3 jajeta
- 1 dl ulja
- 2 dl jogurta
- 1 dl mineralne vode
- 1 prašak za pecivo
- mešavina začina,
- biber
Priprema:
1. Crni luk iseći na kockice, a krompir izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mleveno meso i krompir te kratko propržiti da meso promeni boju, a krompir omekša. Zatim skloniti sa ringle, dodati začine po ukusu, promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Odgovarajuću tepsuju nauljiti i dno prekriti dvema korama za pitu. Premazati sa malo fila od mesa i krompira te prekriti jednom korom. Isti postupak (kora, fil) ponavljati dok se ne potroši pripremljeni materijal. Završiti sa dve kore za pitu.
4. Pripremljenu pitu iseći na kocke.
5. Posebno umutiti jaja, preostalo ulje, jogurt, mineralnu vodu i prašak za pecivo. Preliti preko pite i ostaviti je da odstoji 30 min. Zatim pitu staviti u zagrejanu rernu na 180 ºC i peći dok ne porumeni.