Brza i ukusna: Pita sa jabukama od gotovih kora
Pita sa jabukama je omiljena poslastica koja asocira na jesen, a ovaj recept, od gotovih kora, sprema se za tili čas
Pita od jabuka je klasik na ovim područjima, priprema se vekovima. Da li sa tankim korama, kao kolač (lenja pita) ili uz gotove kore – izbor je na vama. Veoma često joj se dodaju cimet ili orasi što obogaćuje ukus. Ova je jesenja poslastica jeftina koliko i ukusna.
Pita sa jabukama od gotovih kora:
Sastojci:
2 kg jabuke,
200 g oraha,
500 g kora za pitu,
1 kesica cimeta,
0,5 dl ulja
Za šerbet:
800 g šećera,
800 g vode
Priprema:
1. Jabuke operite, oljuštite, izvadite semenke i potom krupno narendajte.
2. Krupno isecite orahe, pa ih sjedinite sa jabukama
3. Dodajte cimet i promešajte.
4. Ređajte pitu. Dve kore premažite uljem i stavite jednu preko druge. Na kraj kore stavite fil, pa pažljivo urolajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i sav fil.
5. Pleh obložite papirom za pečenje. Poređajte urolane pite, premažite uljem.
6. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
7. Skuvajte ne suviše gust šerbet od vode i šećera i njim prelijte još uvek toplu pitu.
8. Pitu služite sa limunom. Prijatno!
Video recept za pitu sa jabukama od gotovih kora:
Iz Aurorine kuhinje stiže nam blago modifikovani recept za pitu od jabuka u kojoj se koriste gotove kore. Ovo je klasičan griz kolač, za prave sladokusce: