Pogačice s bundevom – idealna večera

by | novembar 10, 2023
Pogačice s bundevom – idealna večera

Sezona bundeve je u punom jeku i treba je maksimalno iskoristiti jer je izuzetno zdrava. Danas pravimo pogačice s bundevom koje su idealne za večeru.

Bundeva je niskokalorična, ali bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin A u obliku beta-karotena, koji je dobar za zdravlje očiju, kože i imunološki sistem. Takođe, sadrži vitamine C, E i B grupe, kao i minerale poput kalijuma, gvožđa i magnezijuma. To su više nego dovoljni razlozi da jedete bundevu češće. A, osim neprevaziđene bundevare, od bundeve možete napraviti razne i slatke i slane đakonije, kao što su to ove preukusne pogačice.  

Pogačice s bundevom: Kako se pravi pire od bundeve

Da biste pripremili ove ukusne pogačice, trebaće vam pire od bundeve. Operite i presecite bundevu napola. Zatim uklonite semenke i pecite je na 180 stepeni dok ne omekša. Zatim je izgnječite viljuškom. Ono što ne potrošite za pripremu pogačica, možete dodati u čorbu ili neko varivo.

Sledeći video pokazuje kako se priprema pire od bundeve i kako se on koristi za pripremu pogačica:

@eishaeisel♬ Would That I (True that I saw her hair like the branch of a tree) – Hozier

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se prave pogačice

Sastojci:

  • 2 šolje pirea od bundeve
  • 1/2 šolje maslaca (otopljenog)
  • 1/4 šolje šećera
  • 2 jaja
  • 4 šolje brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica cejlonskog cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
  • 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 1/2 šolje mleka
  • 100 g semenki bundeve

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh za pečenje (možete ga obložiti papirom za pečenje).
  2. U većoj činiji umutite šećer i jaja, pa dodajte pire od bundeve i  otopljeni maslac. Dobro promešajte.
  3. U drugoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i začine (cimet, đumbir, karanfilić, muskatni oraščić).
  4. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od bundeve i mešajte varjačom dok se ne sjedini.
  5. Dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
  6. Na blago pobrašnjenoj površini razvucite testo debljine oko 2-3 centimetra i koristite čašu ili modlu za kolače da izrežete pogačice.
  7. Poređajte pogačice na pleh za pečenje, preko pospite semenke bundeve i pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumene.
  8. Kada su gotove, izvadite pogačice iz rerne i ostavite ih da se malo ohlade pre posluživanja.

 

Članak se nastavlja posle reklama
FSerega/gettyimages.co.uk