Pogačice s bundevom – idealna večera
Sezona bundeve je u punom jeku i treba je maksimalno iskoristiti jer je izuzetno zdrava. Danas pravimo pogačice s bundevom koje su idealne za večeru.
Bundeva je niskokalorična, ali bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin A u obliku beta-karotena, koji je dobar za zdravlje očiju, kože i imunološki sistem. Takođe, sadrži vitamine C, E i B grupe, kao i minerale poput kalijuma, gvožđa i magnezijuma. To su više nego dovoljni razlozi da jedete bundevu češće. A, osim neprevaziđene bundevare, od bundeve možete napraviti razne i slatke i slane đakonije, kao što su to ove preukusne pogačice.
Pogačice s bundevom: Kako se pravi pire od bundeve
Da biste pripremili ove ukusne pogačice, trebaće vam pire od bundeve. Operite i presecite bundevu napola. Zatim uklonite semenke i pecite je na 180 stepeni dok ne omekša. Zatim je izgnječite viljuškom. Ono što ne potrošite za pripremu pogačica, možete dodati u čorbu ili neko varivo.
Sledeći video pokazuje kako se priprema pire od bundeve i kako se on koristi za pripremu pogačica:
@eishaeisel♬ Would That I (True that I saw her hair like the branch of a tree) – Hozier
Kako se prave pogačice
Sastojci:
- 2 šolje pirea od bundeve
- 1/2 šolje maslaca (otopljenog)
- 1/4 šolje šećera
- 2 jaja
- 4 šolje brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica cejlonskog cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 1/2 šolje mleka
- 100 g semenki bundeve
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh za pečenje (možete ga obložiti papirom za pečenje).
- U većoj činiji umutite šećer i jaja, pa dodajte pire od bundeve i otopljeni maslac. Dobro promešajte.
- U drugoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i začine (cimet, đumbir, karanfilić, muskatni oraščić).
- Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od bundeve i mešajte varjačom dok se ne sjedini.
- Dodajte mleko i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Na blago pobrašnjenoj površini razvucite testo debljine oko 2-3 centimetra i koristite čašu ili modlu za kolače da izrežete pogačice.
- Poređajte pogačice na pleh za pečenje, preko pospite semenke bundeve i pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumene.
- Kada su gotove, izvadite pogačice iz rerne i ostavite ih da se malo ohlade pre posluživanja.