Pohovane punjene paprike: Jednostavan obrok savršenog ukusa

by | septembar 5, 2024
pohovane punjene paprike recept

Kada više nemate ideja šta spremati za ručak, kladite se na pohovane punjene paprike. Ovo jednostavno jelo je fenomenalnog ukusa, osvaja na prvi zalogaj

Sve što vam treba jeste da imate bar jedno pakovanje pečenih paprika i želju da spremite nešto posebno za ručak.

Da li su pečene paprike zdrave i koliko često ih treba jesti?

Pečene paprike su deo mediteranske, balkanske i mađarske kuhinje. One se uobičajeno koriste kao salata, ali postoji pregršt recepata sa pečenim paprikama: umaci, zimnica (ajvar i pinđur), sosovi, slane torte, punjene paprike… Njihova upotreba je raširena i preporučljiva u zimskim mesecima jer su prava riznica vitamina i minerala.

Članak se nastavlja posle reklama
  • Vitamin C: Pečene paprike su bogat izvor vitamina C, koji je važan za imunitet
  • Beta-karoten: Ovaj pigment se pretvara u vitamin A u organizmu, koji je neophodan za zdravlje očiju i kože.
  • Vlakna: Pečene paprike sadrže dosta vlakana, što pomaže u regulaciji probave i daje osjećaj sitosti
  • Antioksidansi: Pečene paprike su pune antioksidanasa koji štite stanice od oštećenja i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

Najbolji recept za pohovane punjene paprike

Priprema ovog jela zavisi najviše od toga da li birate da koristite pečene paprike ili sirove. Ukoliko se opredelite za sirove, najpre ćete morati da ih ispečete u rerni, dok ne omekšaju i ne odvoji se pokorica. Tek kada ih ispečete, ohladite i oljuštite od ljuske, peteljke i semenki spremne su za upotrebu.

Sastojci:

6 velikih roga paprika (pečenih po mogućstvu)
50 grama topljivog sira: gauda, edamer, trapist
50 grama pečenice ili šunkarice
2 jajeta
50 ml mleka
prezla i brašno po potrebi
so
ulje

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

1.  Pečene paprike presecide uzduž, na jednom mestu. Očistite od semenki.
2.  U rasečenu papriku ubacite tanku šnitu sira, a potom i jednu šnitu šunkarice.
3. Pohujte paprike po sistemu: brašno, jaja, prezla.
4. Pržite u zagrejanom ulju dok prezla ne porumeni sa obe strane.
5. Služite uz pire krompir.

Članak se nastavlja posle reklama

Prijatno!

LindasPhotography/gettyimagesplus