Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom: Proteinska bomba
Pronašli smo još jedno preukusno, lagano i brzo letnje jelo – pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom.
Ovo jelo obiluje proteinima i važnim hranljivim sastocima koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.
Pohovane rolnice od tikvica sa tunjevinom: Jedite tunjevinu bar jednom nedeljno
Osim što je ukusna, tunjevina ima i brojne zdravstvene prednosti za telo, kosti i mozak. Odličan je izvor proteina, a pritom je niskokalorična namirnica, što je čini idealnom hranom za one koji žele da održe zdravu težinu uz održavanje nivoa energije.
Tunjevina sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u snižavanju holesterola, jačanju funkcije mozga i poboljšanju zdravlja očiju. Osim toga, odličan je izvor vitamina B12 koji je neophodan za formiranje eritrocita (crvena krvna zrnca). Prednosti sveže i konzervirane tunjevine su obično iste. Međutim, smatra se da sveža tunjevina sadrži nešto više proteina. Ipak, konzervisana tunjevina je pristupačnija i traje mnogo duže.
Kako se pripremaju
Sastojci:
- 200 g tunjevine u ulju
- 3 tikvice srednje veličine
- 4-6 čeri paradajza
- 60 g sitnog sira
- 3 jajeta
- 2 kuvana jajeta
- 50 g pavlake
- 1 čen belog luka
- 40 g brašna
- pola kašičice mlevene crvene paprike
- pola kašičice kurkume
- četvrtina kašičice belog luka u prahu
- malo sveže mirođije
- ulje za prženje
- so po ukusu
Priprema:
- Dobro operite i osušite tikvice papirnim ubrusom. Ako su iz organskog uzgoja, ne morate da ih ljuštite. Isecite tikvice na tanke trake, pod dužini. Posolite ih i ostavite po strani da ispuste vodu. Zatim ih dobro ocedite.
- Pomešajte brašno s kurkumom, mlevenom paprikom i belim lukom u prahu. Umutite jaja i malo ih posolite. Uvaljajte tikvice najpre u brašno, a zatim u jaja. Pržite ih na ulju zagrejanom na srednjoj temperaturi sa obe strane dok ne porumene.
- U međuvremenu pomešjte tunjevinu, sir, pavlaku, sitno iseckana kuvana jaja, ispasiran čen belog luka, mirođiju i sitno iseckan paradajz.
- Filujte tikvice i urolajte ih. Možete ih jesti sa salatom od paradajza ili nekom drugom po izboru.
Prijatno!
https://www.lepotaizdravlje.rs/wellness/zdrava-hrana-wellness/biljni-ili-zivotinjski-proteini-koji-su-bolji-recept-proteinski-puding/