Posna pita od praziluka: Ukusna i zdrava večera

by | novembar 22, 2023
Posna pita od praziluka: Ukusna i zdrava večera

Budući da je sezona dragocenog praziluka u punom jeku treba ga konzumirati što češće. A posna pita od praziluka je nešto što ne treba propustiti.

Posnu pitu od praziluka možete pripremati samo sa prazilukom, a nama se dopala kombinacija s pečurkama. To mogu biti šampinjoni ili neke druge gljive po izboru. A ako želite mrsnu pitu, samo pomešajte praziluk sa sirom i jajima.

Posna pita od praziluka: Znate li koliko je zdrav praziluk

Kad biste znali koliko je praziluk zdrav, konzumirali biste ga mnogo češće. Praziluk obiluje beta karotenom koji jača vid i pluća, vitaminom K1 koji štiti srce, Vitaminom C koji je neophodan za jak imunitet i mnganom koji ublažava PMS sindrom. I to je samo deo onoga što praziluk može da učini za naše zdravlje.

Na TikTok-u mogu se naći odlični recepti za pripremu i posne i mrsne pite s prazilukom, a nama se dopao sledeći recept sa domaćim korama:

@just.vie7 First recipe of the account: Leek pie with homemade phyllo. Hope you like it😊 #greekfood #fy #fyp #traditionalgreek #phyllodough #homemadepie #pie ♬ Le Festin (From „Ratatouille“) – Movie Sounds Unlimited

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se pravi posna pita od praziluka

Sastojci:

  • 6 kora za pitu
  • 400 g šampinjona
  • 2 manja struka praziluka
  • 100 ml ulja
  •  400 ml mineralne vode
  • 150 g mekog brašna
  • 120 g griza
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli
  • susam

Priprema:

  1. Praziluk očistiti i sitno iseckati, šampinjone iseći na listove.
  2. U šerpi na malo ulja propržiti praziluk a zatim dodati šampinjone, te sve zajedno pržiti dok suvišna tečnost koju su pečurke pustile ne uvri.
  3. U činiji sjediniti mineralnu vodu i ulje pa dodati brašno, griz, prašak za pecivo i malo soli po ukusu. Žicom umutiti sastojke.
  4. Izdvojiti tri kore, premazati ih pripremljenim namazom i naslagati jednu preko druge. Preko poslednje kore rasporediti polovinu fila, pa bočne stranice presaviti 2 cm prema sredini kako fil ne bi iscurio i sve zajedno urolati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još jednu rolnu.
  5. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju rolne. Premazati ih ostatkom namaza i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica rolata blago ne porumeni.
  6. Pečenu pitu prekriti krpom i ostaviti da se prohladi. ZAtim je iseći na parčad.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Phips69/gettyimages.com