Posna pita od praziluka i krompira: Ukusnija od klasične krompiruše

by | decembar 14, 2023
Posna pita od praziluka i krompira: Mnogo ukusnija od klasične krompiruše

Danas je na meniju posna pita od praziluka i krompira. Ako volite klasičnu krompirušu, ova pita će vas oduševiti. Preukusna je.

Ideja za pripremu posnih specijaliteta ne fali. Ali nekako svi najviše volimo klasična jela. Jedno od njih je i omiljena krompiruša, samo što je ovaj put pripremamo sa prazilukom.

Posna pita od praziluka i krompira: Zimsko jelo koje svi vole

Miris krompiruše mnoge podseća na detinjstvo. Zato je toliko volimo. A  o ukusu i da ne pričamo. Malo je tako jednostavnih, a tako neodoljivih jela kao što je pita sa krompirom. Idealna je za vreme posta, jer se maahom i pravi posna. Mada mnoge domaćice u krompirušu dodaju i kajmak, sir ili slaninicu. Ako želite još ukusniju posnu krompirušu, napravite je sa prazilukom. Neodoljiva je.

Ako ne postite, na internetu se mogu naći odlični recepti za mrsnu pitu sa krompirom i prazilukom ili recepti koji sadrže veganski puter i veganski sir (to još nismo probali – kad probamo javićemo vam utiske). Sledeći video koji smo pronašli na Jutjubu prikazuje kako možete napraviti mrsnu pitu od praziluka i krompira:

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za posnu pitu od praziluka i krompira

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 500 g belog krompira
  • 2 manja praziluka ili jedan veći
  • ulje
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
  2. Oljuštite i narendajte krompir. Očistite i iseckajte praziluk.
  3. Zagrejte dve kašike ulja na srednjoj temperaturi i propržite praziluk dok ne omekša.
  4. Dodajte krompir i malo vode i dinstajte 3-4 minuta. Posolite i pobiberite.
  5. Premažite jednu koru uljem pa na nju stavite drugu koru. Preko rasporedite malo fila i urolajte kao i svaku drugu pitu. Ili možete samo ređati red kora, red fila (na kraju obavezno treba da budu kore).
  6. Poređajte rolne u podmazanu tepsiju i premažite uljem.
  7. Pecite u zagrejanoj rerni sve dok pita ne porumeni. Zatim je izvadite, poprskajte hladnom vodom i prekrijte krpom.
  8. Služiti kad se prohladi.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
cenkaysahinalp73/gettyimages.co.uk