Posna pita od praziluka i krompira: Ukusnija od klasične krompiruše
Danas je na meniju posna pita od praziluka i krompira. Ako volite klasičnu krompirušu, ova pita će vas oduševiti. Preukusna je.
Ideja za pripremu posnih specijaliteta ne fali. Ali nekako svi najviše volimo klasična jela. Jedno od njih je i omiljena krompiruša, samo što je ovaj put pripremamo sa prazilukom.
Posna pita od praziluka i krompira: Zimsko jelo koje svi vole
Miris krompiruše mnoge podseća na detinjstvo. Zato je toliko volimo. A o ukusu i da ne pričamo. Malo je tako jednostavnih, a tako neodoljivih jela kao što je pita sa krompirom. Idealna je za vreme posta, jer se maahom i pravi posna. Mada mnoge domaćice u krompirušu dodaju i kajmak, sir ili slaninicu. Ako želite još ukusniju posnu krompirušu, napravite je sa prazilukom. Neodoljiva je.
Ako ne postite, na internetu se mogu naći odlični recepti za mrsnu pitu sa krompirom i prazilukom ili recepti koji sadrže veganski puter i veganski sir (to još nismo probali – kad probamo javićemo vam utiske). Sledeći video koji smo pronašli na Jutjubu prikazuje kako možete napraviti mrsnu pitu od praziluka i krompira:
Recept za posnu pitu od praziluka i krompira
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 500 g belog krompira
- 2 manja praziluka ili jedan veći
- ulje
- so i biber po ukusu
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Oljuštite i narendajte krompir. Očistite i iseckajte praziluk.
- Zagrejte dve kašike ulja na srednjoj temperaturi i propržite praziluk dok ne omekša.
- Dodajte krompir i malo vode i dinstajte 3-4 minuta. Posolite i pobiberite.
- Premažite jednu koru uljem pa na nju stavite drugu koru. Preko rasporedite malo fila i urolajte kao i svaku drugu pitu. Ili možete samo ređati red kora, red fila (na kraju obavezno treba da budu kore).
- Poređajte rolne u podmazanu tepsiju i premažite uljem.
- Pecite u zagrejanoj rerni sve dok pita ne porumeni. Zatim je izvadite, poprskajte hladnom vodom i prekrijte krpom.
- Služiti kad se prohladi.
Prijatno!