Posna pita s kiselim kupusom i gotovim korama: Nema joj ravne

by | decembar 21, 2023
Posna pita s kiselim kupusom: Nema joj ravne

Danas pripremamo jedno od omiljenih tradicionalnih jela koje je izuzetno zdravo. U pitanju je posna pita s kiselim kupusom.

Ako hoćete da napravite nešto posno i zdravo u ove dane posta – napravite pitu. Oni koji su probali znaju koliko je ukusna, a ono koji nisu – vreme je da probaju. Neće se pokajati.

Posna pita s kiselim kupusom: Šta je čini zdravom

Kiseli kupus nije samo obična salata. To je jedna od najzdravijih namirnica koje konzumiramo zimi. I treba ga jesti svaki dan prvenstveno zbog toga što je reč o prirodnom probiotiku koji hrani dobre bakterije u crevima. To je ključno za jak imunitet i svima nam je to prioritet u danima kada haraju razni virusi. Osim toga, ako ste na terapiji antibioticima, jedite kiseli kupus jer će on ubrzati obnavljanje narušene mikroflore creva.

Ako ne postite, a volite slatki kupus, na TikToku-u smo pronašli odličan recept za pripremu  pite od svežeg kupusa:

@albert_cancook Cabbage pie, my family recipe #cabbage #pie #veggies #fyp #learnontiktok ♬ Mi Pan Su Su Sum – Ev0lution

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za posnu pitu od kiselog kupusa

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 šolja pirinča
  • so i biber po ukusu
  • 1 pakovanje gotovih kora za pitu
  • ulje

Priprema:

  1. Uklonite vanjske listove kiselog kupusa i naseckajte ga sitno. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode.
  2. Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte rendanu šargarepu i kiseli kupus. Dinstajte sve zajedno dok povrće ne omekša.
  3. Dodajte oljušten i sitno iseckan krompir i dobro opran pirinač. Posolite i pobiberite po ukusu. Zatim dolijte malo vode i dinstajte još nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine i pirinač ne nabubri.
  4. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi.
  5. Premažite jednu koru uljem i preko stavite drugu. Filujte kore i urolajte ih kao i svaku drugu pitu. Ili slažite jednu preko druge. Kako vam se više sviđa. Ukus će ostati isti.
  6. Ređajte jufke u podmazanu tepsiju, premažite ih uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, dok ne porumeni. Služiti toplo.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Ryzhkov/gettyimages.co.uk