Posna španska pita: Može se jesti i sutradan

by | avgust 27, 2024
Posna španska pita: Može se jesti i sutradan

Još danas i sutra spremamo posna jela. Danas sa vama delimo odličan recept za carsku pitu – posna španska pita koju ćete pripremiti za tili čas. 

Sutra se završava Gospojinski post, a posnu špansku pitu koju danas pripremite možete jesti i sutradan, jer je još lepša kad odstoji. Možete je držati u frižideru.

Kako se priprema posna španska pita

Svako može da pripremi ovo ukusno jelo, jer je vrlo jednostavno. Od povrća smo odabrali crvenu papriku i vlašac, a vi možete dodati i ostale sastojke po želji. Još jedna dobra strana ove pite je to što je odličnog ukusa i sutradan, a u frižideru može da stoji dva dana. Sve što ne pojedete danas, možete sutra.

Članak se nastavlja posle reklama

Na Jutjubu se mogu naći odlični recepti za pripremu posne španske (carske pite), a nama je pažnju privukao sledeći video recept:

 

Članak se nastavlja posle reklama

A mi pravimo posnu špansku pitu po sledećem receptu

Sastojci:

  • 1 šolja od 200 ml ulja
  • 1 šolja od 200 ml pšeničnog brašna
  • 1 šolja od 200 ml kukuruznog brašna
  • 1 šolja od 200 ml mineralne vode
  • 200 g posnog biljnog sira
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g crvene paprike
  • 100 g zelenih maslina bez koštica
  • 1 vezica vlašca
  • susam
  • so

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Crvenu papriku očistiti i iseći na kockice, masline takođe iseći na kockice, biljni sir izrendati nakrupno. Vlašac sitno iseckati.
  2. U činiji sjediniti ulje i mineralnu vodu s malo soli i umutiti mikserom.
  3. Postepeno dodavati mešavinu praška za pecivo, pšeničnog i kukuruznog brašna neprekidno muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
  4. Dodati seckano povrće i rendani sir, te polako promešati varjačom.
  5. Manju tepsiju 20×30 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju spipremljenu smesu. Poravnati je špatulom i posuti susamom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica ne porumeni.
  6. Pečenu pitu ostaviti da se prohladi a zatim je iseći na kocke.

Prijatno!

Beata Krolikiewicz/shutterstock.com