Posna španska pita: Može se jesti i sutradan
Još danas i sutra spremamo posna jela. Danas sa vama delimo odličan recept za carsku pitu – posna španska pita koju ćete pripremiti za tili čas.
Sutra se završava Gospojinski post, a posnu špansku pitu koju danas pripremite možete jesti i sutradan, jer je još lepša kad odstoji. Možete je držati u frižideru.
Kako se priprema posna španska pita
Svako može da pripremi ovo ukusno jelo, jer je vrlo jednostavno. Od povrća smo odabrali crvenu papriku i vlašac, a vi možete dodati i ostale sastojke po želji. Još jedna dobra strana ove pite je to što je odličnog ukusa i sutradan, a u frižideru može da stoji dva dana. Sve što ne pojedete danas, možete sutra.
Na Jutjubu se mogu naći odlični recepti za pripremu posne španske (carske pite), a nama je pažnju privukao sledeći video recept:
A mi pravimo posnu špansku pitu po sledećem receptu
Sastojci:
- 1 šolja od 200 ml ulja
- 1 šolja od 200 ml pšeničnog brašna
- 1 šolja od 200 ml kukuruznog brašna
- 1 šolja od 200 ml mineralne vode
- 200 g posnog biljnog sira
- 1 prašak za pecivo
- 100 g crvene paprike
- 100 g zelenih maslina bez koštica
- 1 vezica vlašca
- susam
- so
Priprema:
- Crvenu papriku očistiti i iseći na kockice, masline takođe iseći na kockice, biljni sir izrendati nakrupno. Vlašac sitno iseckati.
- U činiji sjediniti ulje i mineralnu vodu s malo soli i umutiti mikserom.
- Postepeno dodavati mešavinu praška za pecivo, pšeničnog i kukuruznog brašna neprekidno muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
- Dodati seckano povrće i rendani sir, te polako promešati varjačom.
- Manju tepsiju 20×30 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju spipremljenu smesu. Poravnati je špatulom i posuti susamom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica ne porumeni.
- Pečenu pitu ostaviti da se prohladi a zatim je iseći na kocke.
Prijatno!