Posna španska pita: Može se jesti i sutradan

by | avgust 27, 2024
Posna španska pita: Može se jesti i sutradan

Još danas i sutra spremamo posna jela. Danas sa vama delimo odličan recept za carsku pitu – posna španska pita koju ćete pripremiti za tili čas. 

Sutra se završava Gospojinski post, a posnu špansku pitu koju danas pripremite možete jesti i sutradan, jer je još lepša kad odstoji. Možete je držati u frižideru.

Kako se priprema posna španska pita

Svako može da pripremi ovo ukusno jelo, jer je vrlo jednostavno. Od povrća smo odabrali crvenu papriku i vlašac, a vi možete dodati i ostale sastojke po želji. Još jedna dobra strana ove pite je to što je odličnog ukusa i sutradan, a u frižideru može da stoji dva dana. Sve što ne pojedete danas, možete sutra.

Na Jutjubu se mogu naći odlični recepti za pripremu posne španske (carske pite), a nama je pažnju privukao sledeći video recept:

Članak se nastavlja posle reklama

 

A mi pravimo posnu špansku pitu po sledećem receptu

Sastojci:

  • 1 šolja od 200 ml ulja
  • 1 šolja od 200 ml pšeničnog brašna
  • 1 šolja od 200 ml kukuruznog brašna
  • 1 šolja od 200 ml mineralne vode
  • 200 g posnog biljnog sira
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g crvene paprike
  • 100 g zelenih maslina bez koštica
  • 1 vezica vlašca
  • susam
  • so

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Crvenu papriku očistiti i iseći na kockice, masline takođe iseći na kockice, biljni sir izrendati nakrupno. Vlašac sitno iseckati.
  2. U činiji sjediniti ulje i mineralnu vodu s malo soli i umutiti mikserom.
  3. Postepeno dodavati mešavinu praška za pecivo, pšeničnog i kukuruznog brašna neprekidno muteći mikserom dok se ne dobije ujednačena smesa.
  4. Dodati seckano povrće i rendani sir, te polako promešati varjačom.
  5. Manju tepsiju 20×30 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju spipremljenu smesu. Poravnati je špatulom i posuti susamom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica ne porumeni.
  6. Pečenu pitu ostaviti da se prohladi a zatim je iseći na kocke.

Prijatno!

Beata Krolikiewicz/shutterstock.com