Niko neće poverovati da u njima nema mesa: Posne pljeskavice od povrća

by | avgust 15, 2024
posne pljeskavice od povrća

Posne pljeskavice od povrća, na vodi, idealne su za dane Velikogospojinskog posta. Prijatno!

Ove posne pljeskavice od povrća izgledaju kao prave pljeskavice, a zahvaljujući šampinjonima slična im je i tekstura. Ukusne su, bogate mikro i makronutritijentima – stvorene za dane posta.

Kako zameniti meso tokom posta?

Tokom posta, važno je pažljivo planirati ishranu kako biste osigurali dovoljan unos proteina. Da biste nadomestili proteine, fokusirajte se na namirnice poput tofua, sejtana i tempeha, koji mogu pružiti sve esencijalne aminokiseline. Pasulj, leblebija i sočivo odličan su izvor proteina i vlakana, a takođe pomažu u očuvanju sitosti i ravnoteže u ishrani. Žitarice poput kvinoje, ječma i amaranta pružaju dodatne proteine. Takođe, obratite pažnju na unos vitamina B12, željeza i kalcija, koji mogu biti smanjeni u veganskoj ishrani, kako biste obezbedili sve potrebne hranljive materije tokom posta.
Što se samog kuvanja tiče, krompir je namirnica koja pojačava osećaj sitosti i koja može koristiti u danima posta, dok šampinjoni imaju teksturu vrlo sličnu mesu, pa mogu biti od značaja za stvaranje punog ukusa mesa. Šampinjoni, uz sve ovo, imaju i priličnu količinu vitamina B, što je značajno u danima kada smanjujemo namirnice životinjskog porekla.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se prave najukusnije posne pljeskavice od povrća?

Sastojci:

  • 400 gr krompira
  • 250 gr šargarepe
  • 150 gr šampinjona
  • 1 kriška starog hleba
  • voda
  • so, biber, začini po ukusu
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica slatke začinske paprike
  • malo brašna ili prezle
  • pasirani paradajz ili sos od paradajza

Priprema: 

  1. U jednu  činiju nadrobite krišku hleba, zalijte vodom, promešajte i ostavite da odstoji i da hleb upije vodu
  2. Očistite šargarepu i krompir i stavite da se kuvaju dok ne omekšaju
  3. Dok se šargarepa i krompir kuvaju, operite pa izrendajte šampinjone
  4. Narendajte glavicu crnog luka i izgnječite čen belog luka i dodajte šampinjonima
  5. Za to vreme, povrće je omekšalo (treba da se kuva tek desetak minuta, ne sme da se raskuva). Operite ga u hladnoj vodi i potom narendajte
  6. U većoj posudi spojte narendanu šargarepu, krompir sa smesom šampinjona i luka. Na sve to dodajte hleb, iz koga ćete iscediti višak vode.
  7. Dobro umesite sve sastojke, da postanu što kompaktniji, a potom formirajte pljeskavice. Svaku pljeskavicu uvrljajte u prezlu, kako se ne bi raspadale pri pečenju
  8. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pljeskavice poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih dok ne porumene sa jedne strane, okrenite i pecite drugu stranu još 5 -8 minuta.
  9. Kada se prohlade pljeskavice, premažite ih paradajz sosom ili koncentratom sa obe strane, kako ne bi bile suve.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Video recept za posne pljeskavice od povrća:

A kako ove pljeskavice pravi blogerka Dragana Mihajlović (Uradi sama ideje za kreativce), pogledajte u videu:

barmalini/gettyimagesplus