Posne punjene tikvice sa paradajzom iz rerne
Posne punjene tikvice, naročito kada su pravljene sa paradajzom su izdašno i ukusno jelo koje ćete praviti i kada ne postite
Ne samo što su ukusne i zdrave, posne punjene tikvice su i jeftin recept. Većinu sastojaka imate kod kuće i – pristupačni su. Pripremaju se za 45 minuta, a podjednako ih možete za jesti za ručak kao i za večeru. Ukoliko ih poslužite uz biljni sir – još su ukusnije!
Šta posne punjene tikvice sa paradajzom čini zdravim izborom?
Pre svega, njihov glavni sastojak! Tikvice su niskokalorične, sadrže malo masnoća a puno vlakana koja pozitivno utiču na varenje. Pirinač, sa druge strane, donodi zdrave šećere i kalorije koje su odličan izvor energije, pa ćete dugo ostati siti. Ovako spremljene tikvice sadrže i antioksidante iz paradajza, a masnoća je jako malo jer je upotreba ulja ograničena.
Kako se prave punjene tikvice?
Sastojci:
1 kg tikvica
4-5 komada čeri paradajza
3 supene kašike pirinča
1/2 litre paradajz soka
mirođija, so, biber
1 glavica crnog luka
Priprema:
- Tikvice oprati, oljuštiti, izdubiti, tako da su spremne za punjenje.
- Isecite luk i izdinstajte ga na malo ulja. Dodajte sitno sečeni čeri paradajz, unutrašnjost tikvica i dobro oprani pirinač. Kada pirinač omekša, dodajte začine.
- Pipremljenom smesom napunite tikvice.
- Poređajte u vatrostalnu činiju, i prelijte paradajz sokom, a potom i čašom vode. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 45 minuta
Prijatno!