Posne šnicle od soje, sočne i ukusne
Posne šnicle od soje ukusan su i hranljiv obrok u vreme posta, ako ih pripremite na pravi način. A mi vam dajemo odličan recept
Da li je soja zdrava?
Soja je izvor bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, poput gvožđa i kalcijuma, što je ključno za zdravlje. Istraživanja sugerišu da konzumiranje soje može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, osteoporoze, zahvaljujući fitonutrijentima poput izoflavona. Najbolje je konzumirati fermentiranu soju, poput tempeha, misa i nattoa, jer fermentacija poboljšava probavljivost i apsorpciju hranjivih sastojaka. Sojino mleko i tofu takođe su odlični izvori, ali treba ih birati sa manje dodatog šećera ili soli. Uključivanje raznovrsnih sojinih proizvoda u ishranu može doprineti uravnoteženoj ishrani.
Kako se prave posle šnicle od soje?
Sastojci:
- 200 gr sojinih ljuspica
- 150 gr prezli
- 3 kašike brašna
- 50 gr lanenog semena
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 krompir
- 1/2 kesice praška za pecivo
- začini po ukusu
- ulje za prženje
- kukuruzno brašno
Priprema:
- Sojine ljuspice potopite u vodu da nabubre. Isto uradite i sa lanenim semenom – sipajte 50 grama celih semenki u 50 ml vode, pa ih ostavite tako pola sata.
- Dok se ljuspice natapaju, narendajte na krupno krompir i šargerepu, a luk iseckajte na sitno.
- Sojice ljuspice dobro ocedite, pa ih pomešajte sa povrćem. Dodajte brašno, prašak za pecivo i začine (najmanje pola kašikice soli i bibera), a potom i laneno seme. Sve izmešajte.
- Vodu od lanenog semena dodajte u smesu kako bi povezala sastojke, a onda polako dodajte prezle dok smesa ne bude adekvatne konzistencije da šnicle mogu lepo da se oblikuju
- Oblikujte šnicle i uvaljajte ih u kukuruzno brašno
- Pržite šnicle u ulju, a potom ih stavljajte na papir da ocede višak masnoće
- Kada se prohlade zalijte ih limunovim sokom.
Prijatno!