Posne šnicle od tikvica: Ukusna zamena za mesni obrok

by | avgust 15, 2023
posne šnicle od tikvica

Posne šnicle od tikvica su idealna zamena za mesni obrok, a – verovale ili ne – za njihovu pripremu vam trebaju samo dva sastojka

Sezona tikvica još traje, a posne šnicle odličan su način da obogatite svoju trpezu. Vreme pripreme ovog jela je svega dvadesetak minuta, a svi sastojci su vam već u kuhinji. Odličan način da servirate posne šnicle od tikvica jeste uz restovani krompir, dinstane šampinjone ili svežu salatu.

Svinjske ili posne šnicle – šta je zdravije?

Ako poredimo klasične šnicle i posne šnicle od tikvica, prvo u oči pada ogromna razlika u kalorijskoj vrednosti. Umesto jedne svinjske šnicle možete pojesti gotovo punu činiju šnicli od tikvica! Pritom, tikvice će vam i dalje obezbediti čak 29 grama proteina (naspram 36 iz šnicle) i još 10 grama vlakana kojih u mesu jednostavno nema.

Kada su vitamini u pitanju tikvice imaju znatno više vitamina A i C nego biftek, ali daleko su bogatije vitaminima B kompleksa nego meso. I, verovali ili ne – tikvice su bolji izvor gvožđa nego meso!

Recept za posne šnicle od tikvica

Glavni sastojci ovog recepta su mešavina belog i kukuruznog brašna i tikvice – ostale sastojke prilagodite svom ukusu.

Sastojci:

2 veće tikvice

50 grama kukuruznog i belog brašna

peršunov list

biber

so

mlevena praprika

beli luk

Video recept za posne šnicle od tikvica

@saisongenuss Diese knusprigen und veganen Zucchini Bratlinge stellst du ganz einfach aus Zucchini, Mehl und Gewürzen nach Wahl her. 550g Zucchini grob raspeln und mit 1 EL Salz bestreuen 100g Mehl 1 EL Paprikapulver 1 TL gemahlener Koriander 1 Knoblauchzehe Petersilie Schnittlauch Basilikum #kochen #cooktok #vegankochen ♬ Originalton – saisongenuss

Priprema posnih šnicli od tikvica korak po korak

Za pripremu vam je potrebno samo dvadesetak minuta.

  1. Očistite tikvice od kore. Starije tikvice imaju tvrđu i gorču koru, pa ju je neophodno ukloniti kako ne bi pokvarila ukus jela
  2. Narendajte tikvice
  3. Posolite tikvice i ostavite da ostoje 10 minuta
  4. Iscedite tikvice. Nemojte ih iscediti potpuno, kao kada pohujete, ostavite ih blago vlažnima kako bi mogle da se dobro sjedine sa brašnom.
  5. Iseckajte peršun i dodajte smesi tikvica.
  6. U smesu ubacite beli luk u granulama ili usitnjen čen belog luka.
  7. Dodajte kašikicu crvene paprike i bibera po ukusu.
  8. U smesu dodajite naizmenično dve kašike belog, pa kašiku kukuruznog brašna. Nakon 6 kašika, sjedinite smesu i oblikujte šnicle.
  9. Pecite na srednjoj vatri, u podmazanom tiganju, dok ne porumene.

Savet plus: Strogo vodite računa da prestanete sa pečenjem čim tikvice porumene, kako bi ostale sočne. U suprotnom, mogle bi se presušiti, a time bi izgubile na ukusu.

Prijatno!

Tatiana Volgutova/iStock/GettyImagesPlus