Posne tikvice iz rerne bez kapi ulja – mekane i preukusne

by | april 29, 2024
Posne tikvice iz rerne

Ušli smo u poslednju nedelju velikog posta i za danas smo odabrali fantastičan recept – posne tikvice iz rerne za koje vam neće trebati ni kap ulja. 

Verovatno ste već probali klasične pljeskavice od tikvica sa jajima koje se prže na ulju. Ako vam se dopadaju, ove posne iz rerne će vam se dopasti još više.

Posne tikvice iz rerne – mogu se jesti i sutradan

Osim što su vrlo ukusne, ono zbog čega volimo baš ovaj recepte za pripremu tikvica iz rerne jeste to što pripremljene pljeskavice sa tikvicama mogu da stoje u frižideru i do pet dana. Kad poželite, samo ih malo pogrejte i imate gotov obrok. Idealne su za užinu na poslu, samo ponesite neku salatu (odlično se slažu s paradajzom).

Recept za posne tikvice iz rerne

Sastojci:

  • 3 šolje narendanih tikvica
  • 1 šolja narendane šargarepe
  • ½ šolje paprike isečene na kockice
  • ¼ šolje mladog sitno iseckanog
  • 1 kašičica samlevenog semena korijandera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašika samlevenog lanenog semena
  • 2 supene kašike kukuruznog skroba
  • 1 kašika limunovog soka
  • ½ kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika suve mešavine začina bez soli (može se naći u prodavnicama zdrave hrane)
  • 1 šolja brašna od leblebija ili mešavine ovsenog i pšeničnog brašna (1:1)

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Zagrejte rernu na 200° C.
  2. Ostavite narendane tekvice u rešetku i pustite da odstoje sat vremena. Zatim ih stavite na gazu i dobro ocedite. Trebalo bi da dobijete oko 2 šolje tikvica nakon što ih iscedite.
  3. Stavite tikvice zajedno sa preostalim sastojcima u veliku posudu za mešanje i dobro promešajte varjačom. Smesa treba da bude ujednačena.
  4. Odvojite kašikom smesu i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pospite pljeskavice susamom i pecite 20 minuta, Zatim ih okrenite i pecite još 20 minuta.

Pljeskavice možete jesti uz sezonsku salatu (paradajz, zelena salata, krastavci, sremuš, mladi luk…). Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do pet dana.

A ovo je video recept za posne tikvice iz rerne:

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za francuski martini: Bezvremenski klasik koji osvaja ukusom

Nadezhda_Nesterova/gettyimages.com