Posni mafini s paprikom i tikvicama: Odmah napravite duplu meru

by | mart 29, 2024
Posni mafini s paprikom i tikvicama

Ne postoji ništa lepše za užinu ili večeru od slasnih mafina koje možete pripremiti na bezbroj načina. Naš izbor su posni mafini s paprikom i tikvicama. 

Obožavamo i slane i slatke mafine, a budući da smo usred posta, pronašli smo savršen recept za posne mafine s povrćem.

Posni mafini s paprikom i tikvicama su pravi praznik za nepca

Ako želite da pripremite nešto zdravo i ukusno za večeru, a i za sutrašnju užinu, preporučujemo da to budu posni mafini u koje možete dodavati povrće po želji. Mi ih pravimo s tikvicama, šargarepom, paprikom i spanaćem (može i zamrznut i svež). Toliko su ukusni da odmah možete napraviti duplu meru – sigurno će se sve pojesti.

Na internetu možete pronaći savršene recepte za posne mafine, a jedan od njih je i sledeći sa Instagrama:

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se prave posni mafini s paprikom i tikvicama

Suvi sastojci:

  • 375 g pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • ½ kašičice soli

Vlažni sastojci:

  • 300 ml biljnog mleka po izboru ili vode
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka
  • 150 g narendanih tikvica
  • 100 g narendane šargarepe
  • 120 g crvene paprike, isečene na sitne kockice
  • ½ šolje sitno iseckanog spanaća

Za dekoraciju (opciono):

Članak se nastavlja posle reklama

25 g sirovih semenki bundeve

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama

  1. Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh za mafine papirnim korpicama (12 komada).
  2. Najpre u činiji pomešajte sve suve sastojke da se sjedine0.
  3. Zatim dodajte vlažne sastojke i mešajte varjačom dok se sve ne sjedini. Pazite da ne ostanu grudvice. Smesa treb ada bude gusta ali ne previše. Po potrebi možete dodati još malo biljnog mleka ili vode.
  4. Rasporedite smesu u kalupe za mafine. Zatim pospite semenkama bundeve.
  5. Pecite mafine 30-35 minuta. Proverite čačkalicom da li su dovoljno pečeni (čačkalica ne sme da bude lepljiva kad se izvuče).
  6. Ostavite mafine da se ohlade u kalupu za mafine 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku za hlađenje. Pustite da se mafini potpuno ohlade.

Napomena:

Mafini mogu da stoje na sobnoj temperaturi do dva dana, a ko ih držite u frižideru i do pet. Umesto višenamenskog brašna, možete koristiti brašno od celog zrna pšenice ili brašno od spelte. Da biste napravili mafine bez glutena, možete pomešati 190 g brašna od slanutka i 190 g višenamenskog brašna bez glutena. Možete koristiti samo univerzalno brašno bez glutena, ali mafini u tom slučaju neće puno narasti. Osim navedenih začina, u mafine možete dodati: bosiljak, ljutu papriku, timijan i vlašac.

AmalliaEka/gettyimages.co.uk