Posni mafini s paprikom i tikvicama: Odmah napravite duplu meru
Ne postoji ništa lepše za užinu ili večeru od slasnih mafina koje možete pripremiti na bezbroj načina. Naš izbor su posni mafini s paprikom i tikvicama.
Obožavamo i slane i slatke mafine, a budući da smo usred posta, pronašli smo savršen recept za posne mafine s povrćem.
Posni mafini s paprikom i tikvicama su pravi praznik za nepca
Ako želite da pripremite nešto zdravo i ukusno za večeru, a i za sutrašnju užinu, preporučujemo da to budu posni mafini u koje možete dodavati povrće po želji. Mi ih pravimo s tikvicama, šargarepom, paprikom i spanaćem (može i zamrznut i svež). Toliko su ukusni da odmah možete napraviti duplu meru – sigurno će se sve pojesti.
Na internetu možete pronaći savršene recepte za posne mafine, a jedan od njih je i sledeći sa Instagrama:
View this post on Instagram
Kako se prave posni mafini s paprikom i tikvicama
Suvi sastojci:
- 375 g pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica belog luka u prahu
- ½ kašičice soli
Vlažni sastojci:
- 300 ml biljnog mleka po izboru ili vode
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka
- 150 g narendanih tikvica
- 100 g narendane šargarepe
- 120 g crvene paprike, isečene na sitne kockice
- ½ šolje sitno iseckanog spanaća
Za dekoraciju (opciono):
25 g sirovih semenki bundeve
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C. Obložite pleh za mafine papirnim korpicama (12 komada).
- Najpre u činiji pomešajte sve suve sastojke da se sjedine0.
- Zatim dodajte vlažne sastojke i mešajte varjačom dok se sve ne sjedini. Pazite da ne ostanu grudvice. Smesa treb ada bude gusta ali ne previše. Po potrebi možete dodati još malo biljnog mleka ili vode.
- Rasporedite smesu u kalupe za mafine. Zatim pospite semenkama bundeve.
- Pecite mafine 30-35 minuta. Proverite čačkalicom da li su dovoljno pečeni (čačkalica ne sme da bude lepljiva kad se izvuče).
- Ostavite mafine da se ohlade u kalupu za mafine 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku za hlađenje. Pustite da se mafini potpuno ohlade.
Napomena:
Mafini mogu da stoje na sobnoj temperaturi do dva dana, a ko ih držite u frižideru i do pet. Umesto višenamenskog brašna, možete koristiti brašno od celog zrna pšenice ili brašno od spelte. Da biste napravili mafine bez glutena, možete pomešati 190 g brašna od slanutka i 190 g višenamenskog brašna bez glutena. Možete koristiti samo univerzalno brašno bez glutena, ali mafini u tom slučaju neće puno narasti. Osim navedenih začina, u mafine možete dodati: bosiljak, ljutu papriku, timijan i vlašac.