Posni pilav sa pirinčem i sočivom: Ukusan i zdrav recept za tren oka

by | avgust 14, 2024
posni pilav sa pirinčem i sočivom

Posni pilav sa pirinčem i sočivom je odlična opcija kada želite ukusan obrok bez mesa koji će vas držati sitim.

Tokom posta, ishrana i ideje za kuvanje postaju malo ograničene. Međutim, to ne mora da bude tako. Postoje razne varijante ukusnih recepata. Jedan od njih je i pilav sa pirinčem i sočivom koji ima pravi primorski ukus i savršenu teksturu.

Pilav sa pirinčem i sočivom je obrok pun zdravlja

Recept za ovaj posni pilav je prepun hranljivih materija. Od jedne šolje kuvanog sočiva dobijate po 18 g vlakana i proteina, 170 mg fosfora, a on takođe sadrži i folate, cink, vitamin B6, bakar, tiamin i minerale u tagovima. Ako sočivu dodate pirinač koji je izvor vitamina B, PP i E. U svakom slučaju, ovo je sjajna opcija za obrok za celu porodicu čak i tokom posta.

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za posni pilav sa pirinčem i sočivom

Sastojci:

  • pola šolje maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno isečen
  • 2 čena belog luka, narendana
  • 200 gr konzerviranog paradajza isečenog na kockice
  • 1 lovorov list
  • 1 šolja nekuvanog sočiva
  • 1 šolja pirinča
  • 2 kašike sitno seckanog peršuna
  • so i biber po ukusu

Priprema: 

  • Isperite pirinač pod hladnom vodom 5-6 puta. Potopite u posudu sa hladnom vodom 15 minuta ili dok ne bude spremno za upotrebu.
  • Dodajte 1 šolju sočiva i lovorov list u ključalu slanu vodu. Kuvajte 15 minuta. Sačuvajte 1 šolju vode ovog soka. Ocedite i ostavite sočivo sa strane.
  • Kuvajte luk sa maslinovim uljem na srednjoj vatri dok ne omekša i ne porumeni. 8-10 minuta.
  • Dodajte beli luk i zagrejte dok ne zamiriše (20-30 sekundi).
  • Dodajte paradajz i začinite solju i biberom.
  • Ocedite pirinač i dodajte u šerpu sa lukom. Začinite sa 1 kašičicom soli (ili manje).
  • Dodajte sačuvanu šolju vode od sočiva. Promešajte i dovedite do ključanja.
  • Smanjite vatru na ključanje i poklopite lonac. Krčkajte 15 minuta.
  • Dodajte seckani peršun i usitnite pirinač.
  • Dodajte kriške limuna i masline za dekoraciju.

Članak se nastavlja posle reklama

Prijatno!

nata_vkusidey/GettyImagesPlus