Posni pilav sa pirinčem i sočivom: Ukusan i zdrav recept za tren oka
Posni pilav sa pirinčem i sočivom je odlična opcija kada želite ukusan obrok bez mesa koji će vas držati sitim.
Tokom posta, ishrana i ideje za kuvanje postaju malo ograničene. Međutim, to ne mora da bude tako. Postoje razne varijante ukusnih recepata. Jedan od njih je i pilav sa pirinčem i sočivom koji ima pravi primorski ukus i savršenu teksturu.
Pilav sa pirinčem i sočivom je obrok pun zdravlja
Recept za ovaj posni pilav je prepun hranljivih materija. Od jedne šolje kuvanog sočiva dobijate po 18 g vlakana i proteina, 170 mg fosfora, a on takođe sadrži i folate, cink, vitamin B6, bakar, tiamin i minerale u tagovima. Ako sočivu dodate pirinač koji je izvor vitamina B, PP i E. U svakom slučaju, ovo je sjajna opcija za obrok za celu porodicu čak i tokom posta.
Recept za posni pilav sa pirinčem i sočivom
Sastojci:
- pola šolje maslinovog ulja
- 1 luk, sitno isečen
- 2 čena belog luka, narendana
- 200 gr konzerviranog paradajza isečenog na kockice
- 1 lovorov list
- 1 šolja nekuvanog sočiva
- 1 šolja pirinča
- 2 kašike sitno seckanog peršuna
- so i biber po ukusu
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Isperite pirinač pod hladnom vodom 5-6 puta. Potopite u posudu sa hladnom vodom 15 minuta ili dok ne bude spremno za upotrebu.
- Dodajte 1 šolju sočiva i lovorov list u ključalu slanu vodu. Kuvajte 15 minuta. Sačuvajte 1 šolju vode ovog soka. Ocedite i ostavite sočivo sa strane.
- Kuvajte luk sa maslinovim uljem na srednjoj vatri dok ne omekša i ne porumeni. 8-10 minuta.
- Dodajte beli luk i zagrejte dok ne zamiriše (20-30 sekundi).
- Dodajte paradajz i začinite solju i biberom.
- Ocedite pirinač i dodajte u šerpu sa lukom. Začinite sa 1 kašičicom soli (ili manje).
- Dodajte sačuvanu šolju vode od sočiva. Promešajte i dovedite do ključanja.
- Smanjite vatru na ključanje i poklopite lonac. Krčkajte 15 minuta.
- Dodajte seckani peršun i usitnite pirinač.
- Dodajte kriške limuna i masline za dekoraciju.
Prijatno!
nata_vkusidey/GettyImagesPlus