Posni punjeni krompir: Ukusno i pikantno, a sve sastojke već imate!
Posni punjeni krompir je jelo koje se sprema brzo i lako, a pikantno je i oduševljava ukusima
Jaki i pikantni ukusi retki su među posnim jelima. Zato, ako ste pravi gurman, cenićete ovaj recept: posni punjeni krompir je zaista bogat ukusima.
Da li je zdravo jesti posni punjeni krompir?
Ovo jelo je bazirano na povrću koje je značajan izvor vitamina i minearala. Krompir, recimo sadrži Vitamn C, B6 i kalijum koji su neophodni za očuvanje imunog, nervnog sistema i regulaciju krvnog pritiska. Šargarepa je bogata vitaminom A i K1 pa je važna potpora našoj koži i kostima. Paprika, sa svoje stane, doprinosi značajnom količinom vitamin E koji je antioksidans i štiti ćelije od stresa i zagađivača. Uz sve to, ovo jelo je bogato vlaknima koja podstiču varenje.
Ipak, svaki nutricionista će vas podsetiti da je krompir namirnica bogata skrobom te da može da izazove skok šećera u krvi. Ako morate da vodite računa o unosu šećera, onda jedite zaista umereno.
Kako se pravi posni punjeni krompir?
Sastojci:
1 kg krompira (6 ili 7 većih komada)
1 šargarepa
1 crni luk
4 kašike ajvara ili ljutenice
1 crvena paprika
Priprema:
- Operite krompir, a potom ga skuvajte u ljusci. Neka omekša, nemojte da se skuva do kraja.
- Oljuštite krompir i izdubite ga kašikicom. Deo koji ste izvadili ne bacajte, upotrebićete ga kasnije.
- isecite luk i šargarepu na sitno i izdinstajte u tiganju sa jako malo ulja ili vode. Dodajte papriku koju ste iseklil na kocke i propržite. Dovoljno je da povrće omekša.
- Kada je povrće omekšalo, dodajte ajvar ili ljutenicu i deo krompira koji ste izvadili i ostavili sa strane. Promešajte sastojke.
- Izdubljeni krompir napunite smesom, a onda pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Prijatno!