
Posni slani mafini za užinu ili večeru – odlični su i sutradan

Ako želite nešto ukusno a posno za užinu ili večeru, imamo odličan predlog – posni slani mafini. Vrlo su kusni i mogu da stoje i do 3 dana u frižideru.
Još dve nedelje velikog posta su pred nama, tako da nastavljamo s posnim receptima. Danas smo odlučili da to budu neodoljivi mafini.
Preukusni posni slani mafini s tikvicama i sušenim paradajzom
Posne mafine možete napraviti na milion načina i veravatno toliko različitih recepata može se pronaći na internetu. Pošto obožavamo tikvice, mi smo odlučili da baš sa njima napravimo posne mafine. U kombinaciji sa sušenim paradajzom (obavezno ih dobro oscedite od viška ulja, pre nego što ih iseckate) su pun pogodak.
Na TikTok-u smo pronašli jednostavan video recept za mafine s tikvicama, samo umesto sušenog paradajza ide rendana šargarepa:
Recept za posne slane mafine
Sastojci:
- 1 ½ šolje sojinog mleka – ili biljnog mleka po izboru
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- ⅓ šolje pirea od slatkog krompira
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 šolje višenamenskog brašna
- ¼ šolje nutritivnog kvasca
- 1 ½ kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica mešavine bosiljka i origana
- ½ šolje semena bundeve – odvojite 2 kašike, da pospete po vrhu
- 1 šolja narendanih tikvica – ocediti od viška vode
- ½ šolje sušenog paradajza – sitno iseckanog
- ¼ šolje svežeg seckanog začinskog bilja – bosiljak, peršun, vlašac…
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180°C . Obložite kalup za mafine sa 12 rupa papirnim korpicama. Ostavite sa strane.
- U činiju sipajte sojino mleko i jabukovo sirće. Umutite mikserom i ostavite da odstoji desetak minuta.
- Dodajte pire od slatkog krompira (skuvajte slatki krompiru u ljusci ili ga ispecite u rerni, a zatim ga ispasirajte). Umutite mikserom.
- U drugoj posudi pomešajte sve suve sastojke: višenamensko brašno, nutritivni kvasac, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, beli luk u prahu, suvo začinsko bilje.
- Mešajte mokre sastojke u suve sastojke dok se ne sjedine.
- Ubacite iseckane, oceđene tikvice, sušeni paradajz, semenke bundeve (odvojite 2 supene kašike da ih pospite po vrhu) i opciono sveže začinsko bilje.
- Ravnomerno rasporedite testo u korpice za mafine – napunite ih do 3/4 nivoa i pospite semenkama bundve.
- Pecite na središnjoj rešetki rerne 30 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Proverite čačkalicom da li su potpuno pečeni (treba da bude pottpuno čista kada probodete mafine).
- Izvadite mafine na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade. Čuvajte u frižideru do 3 dana ili zamrznite do 3 meseca. Odmrznuti na sobnoj temperaturi.
Prijatno!