Posni slani mafini za užinu ili večeru – odlični su i sutradan

by | april 15, 2024
Posni slani mafini za užinu ili večeru; mafini poređani na kuhinjskoj dasci s dve male, zelene tikvice

Ako želite nešto ukusno a posno za užinu ili večeru, imamo odličan predlog – posni slani mafini. Vrlo su kusni i mogu da stoje i do 3 dana u frižideru. 

Još dve nedelje velikog posta su pred nama, tako da nastavljamo s posnim receptima. Danas smo odlučili da to budu neodoljivi mafini.

Preukusni posni slani mafini s tikvicama i sušenim paradajzom

Posne mafine možete napraviti na milion načina i veravatno toliko različitih recepata može se pronaći na internetu. Pošto obožavamo tikvice, mi smo odlučili da baš sa njima napravimo posne mafine. U kombinaciji sa sušenim paradajzom (obavezno ih dobro oscedite od viška ulja, pre nego što ih iseckate) su pun pogodak.

Na TikTok-u smo pronašli jednostavan video recept za mafine s tikvicama, samo umesto sušenog paradajza ide rendana šargarepa:

Recept za posne slane mafine

Sastojci:

  • 1 ½ šolje sojinog mleka – ili biljnog mleka po izboru
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • ⅓ šolje pirea od slatkog krompira
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 šolje višenamenskog brašna
  • ¼ šolje nutritivnog kvasca
  • 1 ½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice belog luka u prahu
  • 1 kašičica mešavine bosiljka i origana
  • ½ šolje semena bundeve – odvojite 2 kašike, da pospete po vrhu
  • 1 šolja narendanih tikvica – ocediti od viška vode
  • ½ šolje sušenog paradajza – sitno iseckanog
  • ¼ šolje svežeg seckanog začinskog bilja – bosiljak, peršun, vlašac…

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na  180°C . Obložite kalup za mafine sa 12 rupa papirnim korpicama. Ostavite sa strane.
  2. U činiju sipajte sojino mleko i jabukovo sirće. Umutite mikserom i ostavite da odstoji desetak minuta.
  3. Dodajte pire od slatkog krompira (skuvajte slatki krompiru u ljusci ili ga ispecite u rerni, a zatim ga ispasirajte). Umutite mikserom.
  4. U drugoj posudi pomešajte sve suve sastojke: višenamensko brašno, nutritivni kvasac, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, beli luk u prahu, suvo začinsko bilje.
  5. Mešajte mokre sastojke u suve sastojke dok se ne sjedine.
  6. Ubacite iseckane, oceđene tikvice, sušeni paradajz, semenke bundeve (odvojite 2 supene kašike da ih pospite po vrhu) i opciono sveže začinsko bilje.
  7. Ravnomerno rasporedite testo u korpice za mafine – napunite ih do 3/4 nivoa i pospite semenkama bundve.
  8. Pecite na središnjoj rešetki rerne 30 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Proverite čačkalicom da li su potpuno pečeni (treba da bude pottpuno čista kada probodete mafine).
  9. Izvadite mafine na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade. Čuvajte u frižideru do 3 dana ili zamrznite do 3 meseca. Odmrznuti na sobnoj temperaturi.

Prijatno!

ferrerivideo/gettyimages.co.uk