Povrće iz rerne: Brz, jeftin i preukusan ručak

by | jun 10, 2024
Povrće iz rerne: Brz, jeftin i preukusan ručak

Ako želite da spremite nešto zdravo i ukusno za ručak, a nemate baš puno vremena za to, u tom slučaju najbolji izbor je povrće iz rerne. 

Na raspolaganju nam je obilje raznovrsnog povrća i treba to maksimalno iskoristiti. A jedno od najzdravijih, najjedonstavnijih i najukusnijih jela od povrća možete napraviti za tili čas. Potrebno vam je samo povrće – što raznovrsnije, to bolje.

Povrće iz rerne jedno je od najzdravijih jela

Zamislite samo tu količinu vitamina, minerala, antioksidanasa, vlakana i drugih hranljivih sastojaka u povrću. I sve to na vašem tanjiru u vidu preukusnog obroka. I što je najbolje, ovo jelo može da napravi i svaki početnik u kuhinje. Ne možete nikako pogrešiti. Osim ako pustite da se povrće predugo peče, pa vam zagori ručak…

Na internetu možet pronaći bezbroj različitih recepata za pripremu povrća iz rerne, a mi smo za vas izdvojili sledeći recept sa TikTok-a:

@zaynab_issa Roasted Veggies for the Soul? #vegan #vegetarian #mealprep #zucchini #vegetables #veggies #favoriterecipe #fyp #easyrecipes #homecooking ♬ Play Date – Rohan Saridena

Članak se nastavlja posle reklama

A kako mi pravimo pečeno povrće

Sastojci:

  • 400 g mladog krompira
  • 1 batat (slatki krompir)
  • 1 tikvica
  • 2-3 paprike babure
  • 1 manji patlidžan
  • 2 veće šargarepe
  • 1 veliki paradajz
  • 1 veća glavica crnog ili crvenog luka
  • 3-4 veća čena belog luka
  • 2 grančice ruzmarina
  • so i biber po ukusu
  • ostali začini po ukusu

Priprema:

  1. Dobro operite sve povrće. Oljuštite krompir, batata, crni i beli luk. Krompir, batat i crni luk isecite na kriške. Beli luk izgnječite drškom od kuhinjskog noža.
  2. Uklonite semenke iz paprike i isecite ih na trake. Tikvice ne morate da ljuštite, samo ih isecite na tanke kolutove ili na kockice. Isto važi i za patlidžan.
  3. Sipajte povrće u podmazanu tepsiju ili pekač, začinite po ukusu i dodajte sveži ruzmarin. Pospite uljem, promešajte i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta.
  4. Služiti toplo uz sir (odlično ide uz fetu). Pečeno povrće možete služiti i kao prilog uze meso, ili ga pomešati s kuvanom testeninom.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Liudmila Chernetska/gettyimages.co.uk