Povrće iz rerne: Brz, jeftin i preukusan ručak

by | jun 10, 2024
Povrće iz rerne: Brz, jeftin i preukusan ručak

Ako želite da spremite nešto zdravo i ukusno za ručak, a nemate baš puno vremena za to, u tom slučaju najbolji izbor je povrće iz rerne. 

Na raspolaganju nam je obilje raznovrsnog povrća i treba to maksimalno iskoristiti. A jedno od najzdravijih, najjedonstavnijih i najukusnijih jela od povrća možete napraviti za tili čas. Potrebno vam je samo povrće – što raznovrsnije, to bolje.

Povrće iz rerne jedno je od najzdravijih jela

Zamislite samo tu količinu vitamina, minerala, antioksidanasa, vlakana i drugih hranljivih sastojaka u povrću. I sve to na vašem tanjiru u vidu preukusnog obroka. I što je najbolje, ovo jelo može da napravi i svaki početnik u kuhinje. Ne možete nikako pogrešiti. Osim ako pustite da se povrće predugo peče, pa vam zagori ručak…

Članak se nastavlja posle reklama

Na internetu možet pronaći bezbroj različitih recepata za pripremu povrća iz rerne, a mi smo za vas izdvojili sledeći recept sa TikTok-a:

@zaynab_issa Roasted Veggies for the Soul? #vegan #vegetarian #mealprep #zucchini #vegetables #veggies #favoriterecipe #fyp #easyrecipes #homecooking ♬ Play Date – Rohan Saridena

A kako mi pravimo pečeno povrće

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 400 g mladog krompira
  • 1 batat (slatki krompir)
  • 1 tikvica
  • 2-3 paprike babure
  • 1 manji patlidžan
  • 2 veće šargarepe
  • 1 veliki paradajz
  • 1 veća glavica crnog ili crvenog luka
  • 3-4 veća čena belog luka
  • 2 grančice ruzmarina
  • so i biber po ukusu
  • ostali začini po ukusu

Priprema:

  1. Dobro operite sve povrće. Oljuštite krompir, batata, crni i beli luk. Krompir, batat i crni luk isecite na kriške. Beli luk izgnječite drškom od kuhinjskog noža.
  2. Uklonite semenke iz paprike i isecite ih na trake. Tikvice ne morate da ljuštite, samo ih isecite na tanke kolutove ili na kockice. Isto važi i za patlidžan.
  3. Sipajte povrće u podmazanu tepsiju ili pekač, začinite po ukusu i dodajte sveži ruzmarin. Pospite uljem, promešajte i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35-40 minuta.
  4. Služiti toplo uz sir (odlično ide uz fetu). Pečeno povrće možete služiti i kao prilog uze meso, ili ga pomešati s kuvanom testeninom.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Liudmila Chernetska/gettyimages.co.uk