Pravo jesenje jelo: Sarmice od blitve
Sarmice od blitve su ukusan obrok, stvoren da nam zadovolji želju za sarmom dok čekamo novi kupus da se ukiseli
Sarmice od blitve su ukusno jelo pripremljeno od listova blitve punjenih mešavinom pirinča, mesa i začina, zatim kuvanih u sopstvenom ili paradajz sosu. Ovo je recept za sarmice zapečene u rerni.
Da li je blitva zdrava?
Blitva je izuzetno bogata vitaminima, poput vitamina K, A i C, te važnim mineralima kao što su gvožđe, magnezijum, kalijum i kalcijum. Vitamin K podržava zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, dok vitamin A poboljšava vid, rast i razvoj ćelija, a vitamin C jača imunološki sistem i olakšava apsorpciju gvožđa. Blitva takođe obiluje antioksidantima poput beta-karotena, luteina i zeaksantina, koji štite ćelije od oštećenja. Osim toga, sadrži dijetalna vlakna koja su korisna za probavu i održavanje zdrave telesne težine. Konzumiranjem 100 grama blitve možete zadovoljiti čak 34% dnevnih potreba za vitaminom C i do 700% potreba za vitaminom K.
Sarmice od blitve
Sarmice od blitve – priprema
- Iseći i izdinstati dve glavice crnog luka na malo ulja. Ubaciti meso i začine, pa dinstati još desetak minuta. Kada meso promeni boju, dodati pirinač i nastaviti dinstanje još 15 minuta. Ostaviti fil da se prohladi
- Sa listova blitve ukloniti zadebljanja, pa ih izblanširati da omekšaju.
- U svaki list staviti kašiku fila, pa umotati sarmicu. Ređati u vatrostalnu činiju podmazanu uljem
- Umutiti pavlaku, jaja i jogurt sa malo soli ili vegete. Preliti sarmice sa blitvom
- Staviti u rernu, uključiti na 220 stepeni i peći dok sva tečnost ne ispari.
Prijatno!