Proja sa sremušem i koprivom: Najukusnija koju smo probali
Ako razmišljate o tome šta biste to lepo pripremili za večeru ili doručak, naš predlog je proja sa sremušem i koprivom. Pravo prolećno, zdravo jelo.
Nadamo se da maksimalno koristite sezonu sremuša, neće ga biti još dugo, a izuzetno je zdrav. A koprive ima u izobilju. Zato smo danas odlučili da spojimo to dvoje i napravimo nešto preukusno – pravu prolećnu proju.
Proja sa sremušem i koprivom – najzdravije prolećno jelo
I sremuš i kopriva ubrajaju se u najzdravije samonikle jestive biljke (a mnogi ih i uzgajaju, naročito sremuš). Jačaju imunitet i krvnu sliku, čiste krv, snižavaju pritisak, izbacuju višak vode iz organizma, snižavaju masnoće u krvi… Dakle, ako želite da učinite nešto dobro za svoje zdravlje, jedite koprivu i sremuš što češće.
Prolećna proja samo je jedno od fantastičnih jela koje možete da napravite od sremuša i koprive. Tu su i pite, čorbe, variva, salate, sokovi, smutiji, rižoto, testenina… Kada berete koprivu, berite samo mlade vrhove. Oni su najmekši i najukusniji.
Kako se priprema prolećna proja
Sastojci:
- 150 g mlade koprive
- 1 vezica sremuša
- 4 jajeta
- 250 g feta sira
- 300 g kukuruznog brašna
- 200 g belog pšeničnog brašna
- 230 ml kisele vode
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 čašu jogurta
- 1 prašak za pecivo
- so po ukusu
Priprema:
- Obarite koprivu u kuljučaloj vodi, a zatim je ocedite i iseckajte. Operite i sitno iseckajte sremuš.
- Pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, prašak za pecivo i so.
- Umutite jaja mikserom. Dodajte ulje, kiselu vodu i jogurt.
- Polako dodajite deo po deo brašna. Kada se sve sjedini dodajte izmrvljeni sir, koprivu i sremuš. Mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine.
- Prespite smesu u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pospite susamom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
- Ostavite proju da se ohladi pre nego što je isečete.
Prijatno!
A na ovom videu možete videti kako da brzo blanširate koprivu u tiganju: