Prolećna čorbica od mlade koprive, odlično jelo za sve anemične
Čorbica od mlade koprive je bogata gvožđem, odličan izbor za ljude koji imaju anemiju, ali i za gurmane – preukusna je!
Da li je mlada kopriva zdrava i zašto je dobra za anemiju?
Kopriva se vekovima koristi kao deo narodne medicine, a sada su i naučna istraživanja poduprla verovanje da je ova biljka jako zdrava. Dokazano je da list koprive sadrži: hlorofil (5%), tanin, karotenoide, fitosterole, vitamina C i K, razne organske kiseline, vosak, mineralne soli ( Ca, K, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu , Co )… Zbog svega toga, uvođenje koprive u ishranu smatra se izuzetno zdravim.
Evo za šta sve kopriva koristi:
- Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta, trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnom ishrani.
- Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
- Da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa zbog cinka,
- Prisustvo mangana zaboravnost.
- Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnom ishrani sprečava pojavu krvarenja i njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovečnosti”.
Što se anemije tiče, kopriva sadrži sva tri minerala koji podstiču stvaranje hemoglobina: gvožđe, bakar i vitamin C, a tu je i mangan pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva.
Gde naći mladu koprivu?
Mladu koprivu možete sami ubrati u proleće, samo gledajte da to činite na mestima koja su daleko od puteva i zagađivača. Nosite rukavice i berite je pri korenu. U Srbiji postoje i uzgajivači korpive kod kojih se uglavnom kupuje suva korpiva, ali možete kupiti i mlade sveže listove.
Prolećna čorbica od mlade koprive
Sastojci:
2 šargarepe,
200 g korena celera,
200 g koprive,
šaka celerovog lišća,
šaka mladog graška,
kisela pavlaka,
malo ulja, so
Kako se priprema prolećna čorbica od mlade koprive?
- Izrendajte celer i šargarepu, a koprivu i listove celera sitno iseckajte.
- Na malo ulja propržite sve usitnjeno povrće i dodajte grašak.
- Posolite po ukusu i nalijte sa 1,2 l vode.
- Kuvajte na laganoj vatri da čorba uvri za trećinu.
- Štapnim mikserom usitnite skuvano povrće ili ga ispasirajte.
- Poslužite s kiselom pavlakom.
Prijatno!