Prolećna musaka: Ima manje kalorija od klasične

by | maj 7, 2024
Prolećna musaka

Musaka je jedno do onih jela kojem niko ne može da odoli. A ako želite manje kaloričnu verziju, tu je preukusna prolećna musaka. 

Sve što treba da uradite da bi musaka imala mnogo manje kalorija, jeste da zamenite krompir tikvicama. I dobićete vrlo ukusno i lagano jelo.

Kako se pravi prolećna musaka

Osim sa krompirom, musaku možete napraviti i sa tikvicama ili patlidžanom. A ako želite još više da smanjite broj kalorija, izbacite parmezan iz recepta. I ovu musaku, kao i klasičnu možete preliti umućenim jajima s mlekom, a vrlo je ukusna i bez toga.

Recept za prolećnu musaku

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 800 g tikvica, isečenih na kolutove
  • 1 glavica crnog luka, isečenog na kockice
  • 450 ml paradajz sosa
  • 600 g mlevenog mesa
  • 2-4 čena belog luka, ispasirana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so i biber, po ukusu
  • 1½ kašičica sušenog origana
  •  1 lovorov list
  • 1 šolja rikota sira
  • ¼ šolje mlevenog parmezana
  • sveže začinsko bilje po izboru, iseckano

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje (30x 20 cm) maslinovim uljem.
  2. Zagrejte ulje u velikom tiganju, na srednjoj temperaturi.
  3. Dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minuta.
  4. Dodajte beli luk i dinstaje još jedan minut.
  5. Zadim dodajte meso i dinstajte sve dok ne promeni boju. Sve vreme mešajte.
  6. Dodajte paradaz sos, lovorov list, origano, so i biber. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne ukuva, oko 15 minuta. Sklonite sa špreta i uklonite lovorov list.
  7. Na dno tepsije ređajte tikvice, pa preko sipajte meso i rikota sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa rikota sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krompira. Na vrhu treba da budu tikvice koje treba posuti parmezanom.
  8. Pecite musaku 25-30 minuta, a zatim je pospite svežim začinskim biljem po želji.

Napomena: Kada isečete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje bar pola sata, kako bi ispustile višak tečnosti. Zatim ih dobro ocedite i poređajte na papirni ubrus.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama

Lagane posne tortilje i Argeta tartar od sočiva: Preukusan obrok za samo 15 minuta

irina-k-ch/gettyimages.com