Prolećna musaka: Ima manje kalorija od klasične
Musaka je jedno do onih jela kojem niko ne može da odoli. A ako želite manje kaloričnu verziju, tu je preukusna prolećna musaka.
Sve što treba da uradite da bi musaka imala mnogo manje kalorija, jeste da zamenite krompir tikvicama. I dobićete vrlo ukusno i lagano jelo.
Kako se pravi prolećna musaka
Osim sa krompirom, musaku možete napraviti i sa tikvicama ili patlidžanom. A ako želite još više da smanjite broj kalorija, izbacite parmezan iz recepta. I ovu musaku, kao i klasičnu možete preliti umućenim jajima s mlekom, a vrlo je ukusna i bez toga.
Recept za prolećnu musaku
Sastojci:
- 800 g tikvica, isečenih na kolutove
- 1 glavica crnog luka, isečenog na kockice
- 450 ml paradajz sosa
- 600 g mlevenog mesa
- 2-4 čena belog luka, ispasirana
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber, po ukusu
- 1½ kašičica sušenog origana
- 1 lovorov list
- 1 šolja rikota sira
- ¼ šolje mlevenog parmezana
- sveže začinsko bilje po izboru, iseckano
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje (30x 20 cm) maslinovim uljem.
- Zagrejte ulje u velikom tiganju, na srednjoj temperaturi.
- Dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minuta.
- Dodajte beli luk i dinstaje još jedan minut.
- Zadim dodajte meso i dinstajte sve dok ne promeni boju. Sve vreme mešajte.
- Dodajte paradaz sos, lovorov list, origano, so i biber. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne ukuva, oko 15 minuta. Sklonite sa špreta i uklonite lovorov list.
- Na dno tepsije ređajte tikvice, pa preko sipajte meso i rikota sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa rikota sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krompira. Na vrhu treba da budu tikvice koje treba posuti parmezanom.
- Pecite musaku 25-30 minuta, a zatim je pospite svežim začinskim biljem po želji.
Napomena: Kada isečete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje bar pola sata, kako bi ispustile višak tečnosti. Zatim ih dobro ocedite i poređajte na papirni ubrus.
Prijatno!
Lagane posne tortilje i Argeta tartar od sočiva: Preukusan obrok za samo 15 minuta