Punjena jaja – savršen dodatak uskršnjoj ili slavskoj trpezi
Dekorativno, a brzo jelo za Uskrs ili slavu – punjena jaja. Donosimo recept koji ćete spremati uvek
Punjena jaja su odličan izbor za usršnju ili slavsku trpezu. Ona dodaju eleganciju i raznolikost stolu, pružajući ukusnu i dekorativnu poslasticu koju gosti mogu uživati. Mogu se napuniti različitim filovima, poput tunjevine, avokada, majoneza, senfa, začina, luk, peršun, i drugih sastojaka, prilagođavajući se ukusu i preferencijama gostiju. Ova jela se lako pripremaju, mogu se praviti dan ili dva unapred, što olakšava organizaciju trpeze za posebne prilike poput slave.
Recept za punjena jaja
Sastojci:
tvrdo kuvana jaja
domaći majonez (ako ga ne jedete, koristite grčki jogurt)
biber
so
senf
začini i začinsko bilje po vašem izboru (origano, kari..)
drugi dodaci (slaninica, šunka, sir, povrće…)
Priprema:
- Skuvajte jaja i ohladite ih
- tvrdo kuvana jaja oljuštite, a zatim prepolovite. Izvadite žumanca i odložite ih sa strane. Polovine belanaca poređajte na tacnu
- Žumanca izgnječite i po pomešajte sa majonezom, senfom i začinima. Odnos je, otprilike jedna kašičica senfa na dve kašike majoneza.
- Dobili ste osnovnu smesu koju dalje nadograđujete različitim sastojcima. U fil možete dodati izgnječen avokado, sitno naseckanu slaninicu, izrendan sir ili komadiće barene piletine. Ako u frižideru imate ostatke povrća (kukuruz, ljuta paprika), takođe ih možete iskoristiti.
- Kada budete zadovoljni ukusom, napunite belanca, a potom ih pospite rendanim sirom
- Ostavite u frižideru do služenja.
Video recept
Ukoliko prvi put pravite punjena jaja, ovaj video prikazuje ceo postupak: