Punjene paprike sa krompirom: Brz recept koji ćete obožavati (video)

by | avgust 8, 2023
Punjene paprike sa krompirom

Punjene paprike sa krompirom su idealni letnji recept. Ne samo da su vizuelno veoma primamljive, već će vas i njihov ukus raspametiti. Evo zašto morate da isprobate ovaj recept.

Punjene paprike sa krompirom: Osvežavajući i lagan letnji recept

Paprike pripremljene na ovaj način su veoma lak, osvežavajuć obrok koji vam pruža hranljive materije, ali bez osećaja težine nakon obroka. Njegova priprema je veoma brza i jednostavna što vam skraćuje vreme provedeno pored šporeta, a ne uskraćuje bogatstvo ukusa.

Leto je i doba kad nam je dostupan veliki broj voća i povrća, što vam daje slobodu sa eksperimentišete sa raznim sastojcima za fil za punjenje paprika. Tako u ovaj recept možete ubaciti i paradajz, tikvice, sveže bilje i razno drugo povrće. Dakle, budite kreativni i uživajte u kombinaciji ukusa.

Pljeskavice od tikvica: Iznenadićete se koliko su ukusne

Zdravlje u nekoliko zalogaja

Prvenstveno, paprike imaju veoma visok nivo vode što je pomaže u hidrataciji tokom letnjih vrelina, a zajedno sa krompirom daju osvežavajući ukus.  Osim toga, paprike su odličan izvor vitamina C i drugih hranljivih materija koji podstiču rad imunog sistema i održavaju zdravlje kože. Sa druge strane, krompir je  odličan izvor kalijuma i vitamina B6 što ovaj obrok čini veoma zdravim.

Članak se nastavlja posle reklama

Punjene paprike sa krompirom: Nutritivna vrednost

Porcija ovog obroka sadrži oko 840 kcal. Osim toga, odličan je izvor ugljenih hidrata kojih ima oko 180g, ali i proteina i vlakana. Vlakna doprinose poboljšanom radu digestivnog sistema i pomažu u održavanju osećaja sitosti što će vam svakako značiti ukoliko ne želite da se prejedate.

Punjene paprike sa krompirom: Recept

Sastojci:

  • 800 g krompira
  • 8 paprika
  • 1 crni luk (oko 100g)
  • 2 kašikice soli
  • 1 kašiku crvene mlevene paprike (po ukusu, može biti i ljuta)
  • 1 kašika kurkume
  • Malo putera

Priprema:

  • Skuvajte krompir i izrendajte ga kad se ohladi.
  • Dodajte sitno iseckani crni luk.
  • Dodajte kašiku izrendanog đumbira (opciono)
  • Dodajte so, crvenu papriku, kurkumu i sve dobro izmešajte.
  • Po želi možete dodati i lišće korijandera.
  • Skinite poklopac paprikama i izdubite ih.
  • Tanko odsecite donji deo paprike da može da stoji uspravno.
  • Napunite paprike sa filom od krompira.
  • Poslažite ih na papir za pečenje i pecite na 180℃ 40-45 minuta.
  • Kada ih izvadite iz rerne možete staviti komadiće putera na njih da se otope radi punijeg ukusa.
BDMcIntosh/GettyImagesPlus