Punjene paprike u bešamel sosu: Recept za najukusniji ručak
Ako tražite recept za preukusan ručak, došli ste na pravo mesto. Danas spremamo punjene paprike u bešamel sosu. Ništa ukusnije nismo jeli…
Ovo jelo je posebno jer kombinuje bogate ukuse paprika, mesa i kremastog bešamel sosa. Bešamel sos dodaje kremastu teksturu i ukus jelu, čineći ga neodoljivim. Ovo je tradicionalno jelo koje se često priprema u mnogim kuhinjama širom sveta i može ga prilagoditi po svom ukusu dodavanjem različitih začina ili povrća.
Punjene paprike u bešamel sosu: Mogu se pripremiti na više načina
Svaka domaćica ima tajne recepte koje retko kome otkriva. Takav slučaj je i sa bešamel sosom i punjenim paprikama. Ovo jelo može se pripremiti na bzbroj načina, a mi još nismo probali punjene paprike a da nam se nisu dopale. osim mesom, pparike možete puniti i sirom, pečurkama, pirinčem, povrćem… Nema ukusnijeg ručka, naročito za jesenje dane.
Sledeći video prikazuje jedan od načina na koji možete napraviti punjene paprike u bešamel sosu:
@vessys_gourmet_kitchen Stuffed Peppers with Yogurt Sauce Ingredients: 10 bell peppers 2 lbs ground beef- you can use any ground meat you like 3 tbs olive for sauté plus more to drizzle on peppers 2 rice rice of choice- I’m using jasmine 1 shredded tomatoes 2 vine tomatoes- sliced for closing the peppers 1/2 cup water for the rice near mixture + 2 cups water to pour in the baking dish 2 tbs tomato paste A handful of chopped parsley 1 large carrot 🥕 1 medium onion 🧅 2 tbs salt Black pepper Yogurt sauce: 1 cup whole milk yogurt 1 egg- beaten 2 tbs flour 1 cup- pan juice from the peppers Salt and pepper to taste Tbs olive oil Parsley Method: 1. Wash and de-ceed peppers; 2. Chop onion and carrots and sauté in olive oil until softened then add ground beef and crumble it; followed by rice, shredded tomato and tomato paste: season with salt and pepper and add water; 3. Stuff 3/4 of peppers as you leave a bit of space for the rice to expand during cooking and squeeze a slice of tomatoes to prevent rice from falling off the peppers; 4. Pour 2 cups water in the baking dish, drizzle olive oil and season with salt; 5. Bake at 400 F for about 2 hours as you flip halfway; 6. To make the sauce add all the ingredients to a pan: mix and bring to boil then remove from heat; 7. The sauce brings this dish to another level; don’t skip it! Enjoy! #stuffedpeppers #stuffedpepper #yogurtsauce #bulgariancuisine #bulgarianfood #recipeshare #dinnerideas #homecookedmeals ♬ SHIVERSEd SheeranDc yurgurlgabbie – 🖤 gαвяιєℓℓα 🖤
Recept za punjene paprike u bešmel sosu
Sastojci:
Za punjenje:
- 4 veće paprike babure
- 300g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka (srednje veličine), sitno iseckanog
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 1 paradajz, sitno iseckan
- so i biber po ukusu
- 1 kašika maslinovog ulja
Za bešamel sos:
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- 2 šolje mleka
- so, biber i muskatni oraščić po ukusu
- 1/2 šolje rendanog kačkavalja (opciono)
Uputstvo:
- Prethodno zagrejte rernu na 180°C.
- Operite paprike, odsecite im gornji deo (kao poklopac) i uklonite semenke i unutrašnje membrane. Stavite ih u veću šerpu sa ključalom vodom i kuvajte ih oko 5 minuta da omekšaju. Zatim ih izvadite i ostavite da se ohlade.
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte seckani luk i beli luk. Propržite ih dok ne postanu staklasti.
- Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne promeni boju.
- Dodajte paradajz i kuvajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne.
- Sklonite sa vatre i dodajte kuvani pirinač. Dobro promešajte i začinite solju i biberom po ukusu.
- Napunite paprike ovom smesom i stavite ih u vatrostalnu posudu.
- Za pripremu bešamel sosa, rastopite puter u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne postane svetlo smeđe boje.
- Postepeno dodajte mleko uz neprestano mešanje kako biste izbegli grudvice. Nastavite mešati dok se sos ne zgusne.
- Začinite bešamel sos solju, biberom i malo muskatnog oraščića po ukusu. Dodajte rendani kačkavalj i mešajte dok se ne otopi.
- Prelite paprike pripremljenim bešamel sosom.
- Pokrijte vatrostalnu posudu aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrejanu rernu. Pecite paprike oko 30 minuta. Zatim sklonite foliju i pecite još desetak minuta dok ne dobiju zlatno smeđu boju.
Prijatno!