Punjeni paradajz sa mlevnim mesom: Savršen letnji ručak

by | avgust 8, 2024
Punjeni paradajz sa mlevnim mesom: Savršen letnji ručak

Dok smo razmišljali šta bismo mogli danas da pripremimo za ručak ili večeru, setili smo se savršenog letnjeg jela – punjeni paradajz sa mlevnim mesom.

Ako ste se zasitili punjenih paprika, vreme je da isprobate nešto podjednako ukusno – punjeni paradajz. Možete ga pripremati i sa mesom i sa povrćem. Mi smo se danas odlučili za junetinu, a odličan je i sa piletinom, ćuretinom, svinjetinom i naročito sa tunjevinom.

Kako se priprema punjeni paradajz sa mlevnim mesom

@carolinafatties #tomatefarcie #budgetmeals #readyforsummer #stuffedtomatoes #frenchrecipe #tomatoes #easydinner #fresh #smelllikeirishspring #fatties #carolina #919 #910 #countrycookin ♬ Crowded Table – The Highwomen

Članak se nastavlja posle reklama

Recept za punjeni paradajz sa mlevnim mesom

Sastojci:

  • 1/2 šolje pirinča dugog zrna
  • 2 kašike ulja + za podmazivanje posude za pečenje
  • 1 veća glavica crvenog luka, sitno iseckanog
  • 1/2 glavice crnog luka, sitno iseckanog
  • 4 čena belog luka, ispasirana
  • 250 g nemasne mlevene junetine (može i svinjskog mesa ili ćuretine)
  • so i mleveni crni biber po ukusu
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 3/4 kašičice sušenog origana
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • 1/8 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 2 šolje paradajz pirea
  • 1/2 šolje belog vina
  • 1/4 šolje vode
  • 1 šolja seckanog svežeg peršuna
  • 1/4 šolje seckane sveže nane
  • 6 velikih paradajza
  • ekstra devičansko maslinovo ulje

Priprema:

  1. Pirinač dobro operite (sve dok voda ne bude potpuno bistra), stavite u posudu i prelijte vodom. Ostavite da odstoji pola sata, pa ocedite.
  2. U međuvremenu, zagrejte rernu na 190 stepeni i pripremite smesu za filovanje paradajza.
  3. Zagrejte dve kašike ulja na srednjoj temperaturi. Dodajte crveni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte i beli luk i kratko propržite.
  4. Dodajte mleveno meso, začinite solju, biberom, kimom, origanom, alevom paprikom i muskatnim oraščićem. Dinstajte meso oko 5 minuta ili dok ne promeni boju (stalno mešajte varjačom).
  5. U meso dodajte pirinač, paradajz pire, belo vino i vodu. Pustite da proključa, pa smanjite temperaturu i pustite da se krčka desetak minuta. Posolite i pobiberite. Dodajte i sveže začinsko bilje.
  6. U međuvremenu pripremite paradajz za nadev. Dobro ga operite, isecite vrhove (oni će poslužiti kao poklopci) i ostavite ih po strani.
  7. Najpre nožem opsecite gornji deo paradajza pa ga pažljivo izdubite kašičicom. To nemojte bacati, već sitno iseckajte i ostavite po strani.
  8. Premažite vatrostalnu činiju uljem, pa na dno posude pospite taj iseckani deo koji ste izdubili iz paradajza i iseckan crni luk.
  9. Napunite paradajz pripremljenom smesom i stavite ga u činiju. Pokrijte odsečenim vrhovima (poklopcima). Pažljivo sipajte oko 3/4 šolje vode. Dodajte malo soli i obilno poprskajte ekstra devičanskim maslinovim uljem.
  10. Posudu za pečenje prekrijte folijom i pecite u zagrejanoj rerni oko 30 do 45 minuta, a zatim otkrijte i pecite još 45 minuta do sat vremena. Obavezno proverite tokom pečenja i po potrebi dodajte malo vode.

Priprema!

Članak se nastavlja posle reklama
VeselovaElena/gettyimages.co.uk