Ratatuj po receptu Džejmija Olivera: Jelo koje se može jesti i hladno

by | septembar 2, 2024
Ratatuj po receptu Džejmija Olivera

Ratatuj je jedno od njalakših i najukusnijih jela od povrća, zbog toga je postalo planetarno popularno. A mi ga pravimo po receptu Džejmija Olivera. 

Poreklom iz Provanse, sunčanog regiona na jugu Francuske u blizini Sredozemnog mora, ratatouille je živopisan letnji paprikaš od povrća. Ovo jelo sadrži patlidžan, tikvice, paprike i paradajz, sve bogato začinjeno maslinovim uljem, belim lukom i svežim začinskim biljem.

@thelifejolie Authentic Ratatouille (seriously- from my husband’s french Nanou!) #ratatoullie #ratatouille #frenchcooking #foryourpage ♬ Le Festin (From „Ratatouille“) – Movie Sounds Unlimited

Ratatouille je neverovatno svestran. Poslužite ga kao vegetarijansko glavno jelo sa žitaricama ili kremastom palentom, uz  kobasicu, biftek na žaru ili grilovanu ribu. Ili ili ga ubacite u omlet ili fritatu. Ratatuj se može jesti i hladan (savršeno ide uz kozji sir), pa ga možete poneti kao užinu na posao. Na internetu se mogu naći različiti recepti za pripremu ovog jela (kao što je prethodni video s TikTok-a), a mi ratatuj pripremamo po receptu čuvenog kuvara, Džejmija Olivera.

Kako Džejmi Oliver priprema klasični ratatuj

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 2 glavice crvenog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 patlidžana
  • 3 tikvice
  • 3 crvene ili žute paprike
  • 6 zrelih paradajza
  • ½ vezice svežeg bosiljka
  • maslinovo ulje
  • nekoliko grančica svežeg timijana
  • 400 g paradajza iz konzerve
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • ½ limuna

Priprema:

  1. Pripremite sastojke pre nego što počnete – oljuštite i isecite luk na kockice, a zatim ogulite i sitno isecite beli luk. Patlidžane i tikvice isecite, paprike očistite od semena i iseckajte na komade od 2,5 cm. Grubo iseckajte paradajz. Iskidati listove bosiljka i ostaviti po strani, a zatim sitno iseći stabljike.
  2. Zagrejte 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi, dodajte iseckan patlidžan, tikvice i paprike (dodajite jedno po jedno) i pržite oko 5 minuta, ili dok povrće ne porumeni i omekša (ali ne previše). Kašikom premestite dinstano povrće u  činiju.
  3. U tiganj dodajte luk, beli luk, stabljike bosiljka i listiće timijana sa još malo ulja, ako je potrebno. Pržite 10 do 15 minuta, ili dok ne omekšaju i ne porumene.
  4. Skuvano povrće vratite u tiganj i umešajte paradajz iz konzerve, balzamiko sirće i dobar prstohvat morske soli i crnog bibera.
  5. Dobro promešajte. Pokrijte tiganj i dinstajte na laganoj vatri 30 do 35 minuta.
  6. Na kraju dodajte listove bosiljka, sitno narendajte limunovu koricu i po potrebi dodajte začine. Poslužite sa komadom hleba ili pirinča na pari.

Prijatno!

New Africa/shutterstock.com