Ratatuj po receptu Džejmija Olivera: Jelo koje se može jesti i hladno
Ratatuj je jedno od njalakših i najukusnijih jela od povrća, zbog toga je postalo planetarno popularno. A mi ga pravimo po receptu Džejmija Olivera.
Poreklom iz Provanse, sunčanog regiona na jugu Francuske u blizini Sredozemnog mora, ratatouille je živopisan letnji paprikaš od povrća. Ovo jelo sadrži patlidžan, tikvice, paprike i paradajz, sve bogato začinjeno maslinovim uljem, belim lukom i svežim začinskim biljem.
@thelifejolie Authentic Ratatouille (seriously- from my husband’s french Nanou!) #ratatoullie #ratatouille #frenchcooking #foryourpage ♬ Le Festin (From „Ratatouille“) – Movie Sounds Unlimited
Ratatouille je neverovatno svestran. Poslužite ga kao vegetarijansko glavno jelo sa žitaricama ili kremastom palentom, uz kobasicu, biftek na žaru ili grilovanu ribu. Ili ili ga ubacite u omlet ili fritatu. Ratatuj se može jesti i hladan (savršeno ide uz kozji sir), pa ga možete poneti kao užinu na posao. Na internetu se mogu naći različiti recepti za pripremu ovog jela (kao što je prethodni video s TikTok-a), a mi ratatuj pripremamo po receptu čuvenog kuvara, Džejmija Olivera.
Kako Džejmi Oliver priprema klasični ratatuj
Sastojci:
- 2 glavice crvenog luka
- 4 čena belog luka
- 2 patlidžana
- 3 tikvice
- 3 crvene ili žute paprike
- 6 zrelih paradajza
- ½ vezice svežeg bosiljka
- maslinovo ulje
- nekoliko grančica svežeg timijana
- 400 g paradajza iz konzerve
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- ½ limuna
Priprema:
- Pripremite sastojke pre nego što počnete – oljuštite i isecite luk na kockice, a zatim ogulite i sitno isecite beli luk. Patlidžane i tikvice isecite, paprike očistite od semena i iseckajte na komade od 2,5 cm. Grubo iseckajte paradajz. Iskidati listove bosiljka i ostaviti po strani, a zatim sitno iseći stabljike.
- Zagrejte 2 kašike ulja na srednjoj temperaturi, dodajte iseckan patlidžan, tikvice i paprike (dodajite jedno po jedno) i pržite oko 5 minuta, ili dok povrće ne porumeni i omekša (ali ne previše). Kašikom premestite dinstano povrće u činiju.
- U tiganj dodajte luk, beli luk, stabljike bosiljka i listiće timijana sa još malo ulja, ako je potrebno. Pržite 10 do 15 minuta, ili dok ne omekšaju i ne porumene.
- Skuvano povrće vratite u tiganj i umešajte paradajz iz konzerve, balzamiko sirće i dobar prstohvat morske soli i crnog bibera.
- Dobro promešajte. Pokrijte tiganj i dinstajte na laganoj vatri 30 do 35 minuta.
- Na kraju dodajte listove bosiljka, sitno narendajte limunovu koricu i po potrebi dodajte začine. Poslužite sa komadom hleba ili pirinča na pari.
Prijatno!