Najukusniji jesenji specijalitet: Razlivena pita od bundeve

by | septembar 16, 2024
razlivena pita od bundeve

Razlivena pita od bundeve se sprema brzo i jednostavno, a jedna je od omiljenih jesenjih poslastica

Bundevara ili pita od bundeve je tradicionalno jelo koje potiče iz Turske, a omiljeno je u Srbiji i Bosni. Ova pita se najčešće pripremana od tankih slojeva testa koji se filuju rendanom bundevom, šećerom i cimetom. Mi vam danas donosimo nešto manje uobičajeni recept, bez upotrebe kora.

Da li se razlivena bundevara razlikuje od klasične?

Priprema bundevare bez kora ima svoje prednosti. Bez kora, jelo je lakše za pripremu i manje kalorično. Bez kora, brže se priprema, pa je savršen izbor za brzi, ukusan i zdrav obrok ili dezert.

Da li je bundeva zdrava?

Bundeva ima mnogo zdravstvenih benefita. Zbog visokog sadržaja budneve, bundevara je bogata vlaknima, vitaminima (poput vitamina A, C i K), mineralima (kao što su kalijum i gvožđe) i antioksidansima. Konzumacija bundeve može pomoći u održavanju zdrave kože, poboljšati vid, podržati imunološki sistem i očuvati srčano zdravlje. Takođe, bundeva je niskokalorična, što može pomoći u kontroli telesne težine.

Fitonutrijenti u bundevi imaju potencijal za smanjenje rizika od hroničnih bolesti. Osim toga, semena bundeve bogata su proteinima, vlaknima i zdravim mastima, što ih čini odličnim dodatkom ishrani.

Članak se nastavlja posle reklama

Razlivena pita od bundeve – recept

Sastojci:

  • 300 grama bundeve
  • 100 grama šećera
  • 250 grama griza
  • 250 mililitara jogurta
  • 10 grama vanilin šećera
  • prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje
  • muskatni orašćić ili cimet po ukusu

Priprema:

  1. Prethodno zagrejte rernu na 180°C.
  2. Operite bundevu, odsecite vrh i odstranite seme. Zatim, izrandajte bundevu i pospite šećerom, pa neka odstoji 10-15 minuta.
  3. U velikoj činiji, pomešajte griz, vanilin šećer, jogurt, začine i prašak za pecivo dok ne dobijete glatku masu.
  4. Dodajte rendanu bundevu i dobro promešajte.
  5. Sipajte smesu u podmazanu tiganj ili pleh.
  6. Pecite bundevaru u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i čvrsta na dodir.
  7. Izvadite bundevaru iz rerne i ostavite je da se ohladi pre sečenja na kriške.
  8. Poslužite sa kuglom sladoleda ili šlagom.

Kako se pravi razlivena pita od bundeve? Video recept

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

artisteer/isctok/gettyimagesplus