Posna musaka s pečurkama: Još ukusnija od klasične musake

by | decembar 1, 2023
Posna musaka s pečurkama

Ako postite i tražite inspiraciju za ručak ili večeru, imamo odličan predlog za vas – posna musaka s pečurkama. Ukus će vas oduševiti.

Tradicionalna musaka je mnogima omiljeno jelo i navikli su na musaku s mesom. Ali, s obzirom na to da je vreme posta, možete napraviti i posnu varijantu. Sa malo sastojaka može napraviti ukusno i zdravo jelo za celu porodicu.

Posna musaka s pečurkama: Može se praviti sa svim vrstama jestivih gljiva

Osim sa šampinjonima, posnu musaku možete napraviti i sa bukovačama, vrganjima, lisičarkama, šumskim piletom, šitake pečurkama… Sve zavisi od ukusa i od toga koje gljive su vam u tom trenutku dostupne. A gljive treba što češće jesti u zimskom periodu jer sadrže dragocene supstance koje jačaju imunitet.

Na internetu se mogu naći različiti recepti za pripremu posne musake s pečurkama, a sledeći prikazuje kako se pravi musaka sa šampinjonima, biljnom pavlakom i biljnim sirom:

@tamarindnthyme I could live on just potatoes. Are you team potatoes? Then you’ve got to try this #foodtiktok #potatotiktok #potatoesarelife #easyrecipes #mzansifood ♬ As It Was – Harry Styles

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se priprema posna musaka

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 350 g šampinjona
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šolja pasiranog paradajza (ili paradajz soka)
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 kašike ulja
  • so i biber po ukusu
  • suvi začin po ukusu
  • 1 kašika sveže iseckanog peršuna (za posipanje)

Priprema:

  1. Operite i oljuštite krompir. Stavite ga u šerpu, nalijte vodom, posolite i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Samo pazite – ne treba potpuno da se skuva, već dopola, jer će se peći u rerni.
  2. Operite i isecite šampinjone na listiće. Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk.
  3. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk i šampinjone. Dinstajte sve dok ne ispari skoro sva tečnost.
  4. Dodajte paradajz, suvi začin, so i biber. Pustite da se krčka par minuta, pa sklonite sa šporeta.
  5. Ocedite krompir i isecite ga na kriške, kao za klasičnu musaku.
  6. U posmazanoj tepsiji ili vatrostalnoj činiji ređajte red krompira, pa red šampinjone. Ponavljajte sve dok ne potrošite sve sastojke.
  7. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
Nadezhda_Nesterova/gettyimages.co.uk