Posna musaka s pečurkama: Još ukusnija od klasične musake
Ako postite i tražite inspiraciju za ručak ili večeru, imamo odličan predlog za vas – posna musaka s pečurkama. Ukus će vas oduševiti.
Tradicionalna musaka je mnogima omiljeno jelo i navikli su na musaku s mesom. Ali, s obzirom na to da je vreme posta, možete napraviti i posnu varijantu. Sa malo sastojaka može napraviti ukusno i zdravo jelo za celu porodicu.
Posna musaka s pečurkama: Može se praviti sa svim vrstama jestivih gljiva
Osim sa šampinjonima, posnu musaku možete napraviti i sa bukovačama, vrganjima, lisičarkama, šumskim piletom, šitake pečurkama… Sve zavisi od ukusa i od toga koje gljive su vam u tom trenutku dostupne. A gljive treba što češće jesti u zimskom periodu jer sadrže dragocene supstance koje jačaju imunitet.
Na internetu se mogu naći različiti recepti za pripremu posne musake s pečurkama, a sledeći prikazuje kako se pravi musaka sa šampinjonima, biljnom pavlakom i biljnim sirom:
@tamarindnthyme I could live on just potatoes. Are you team potatoes? Then you’ve got to try this #foodtiktok #potatotiktok #potatoesarelife #easyrecipes #mzansifood ♬ As It Was – Harry Styles
Kako se priprema posna musaka
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 350 g šampinjona
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šolja pasiranog paradajza (ili paradajz soka)
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašike ulja
- so i biber po ukusu
- suvi začin po ukusu
- 1 kašika sveže iseckanog peršuna (za posipanje)
Priprema:
- Operite i oljuštite krompir. Stavite ga u šerpu, nalijte vodom, posolite i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi. Samo pazite – ne treba potpuno da se skuva, već dopola, jer će se peći u rerni.
- Operite i isecite šampinjone na listiće. Oljuštite i sitno iseckajte crni i beli luk.
- Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i propržite crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte beli luk i šampinjone. Dinstajte sve dok ne ispari skoro sva tečnost.
- Dodajte paradajz, suvi začin, so i biber. Pustite da se krčka par minuta, pa sklonite sa šporeta.
- Ocedite krompir i isecite ga na kriške, kao za klasičnu musaku.
- U posmazanoj tepsiji ili vatrostalnoj činiji ređajte red krompira, pa red šampinjone. Ponavljajte sve dok ne potrošite sve sastojke.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.
Prijatno!