Imamo najbolji recept za brzi kolač sa višnjama

by | maj 31, 2024
brzi kolač sa višnjama

Sezona je višanja, a to znači da ćemo bar jednom napraviti jednu od omiljenih poslastica – neodoljivi brzi kolač sa višnjama. 

Preukusan kolač sa višnjama možete napraviti na milion načina, a mi imamo brz i jednostavan recept. Ovo je kolač koji baš svako može da napravi. A poješće se za tili čas.

Kako se pravi brzi kolač sa višnjama

Sastojci:

  • 113 grama neslanog putera
  • 350 grama svežih višanja
  • 1 šolja (130 grama) višenamenskog brašna
  • 1/2 šolje (55 grama) mlevenih badema
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice morske soli
  • 2 velika jaja, odstojala na sobnoj temperaturi
  • 3/4 šolje (150 grama) belog šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/3 šolje (80 ml) mleka, na sobnoj temperaturi

Priprema:

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Premažite maslacem ili uljem tepsiju prečnika 23 cm. Dno tepsije obložite krugom papira za pečenje.
  2. U maloj šerpici, na blagoj temperaturi, istopite maslac. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite po strani.
  3. Operite i dobro ocedite višnje. Uzmite 15 višanja, prepolovite ih, izvadite koštice i stavite na list papirnog ubrusa, isečenom stranom nadole. Ostavite ih na stranu jer će se tokom pečenja stavljati na vrh kolača. Ostatku višanja očistiti od koštica i iseći na sitne komade.
  4. U posebnu posudu prosejte i pomešajte brašno sa mlevenim bademima, praškom za pecivo i solju.
  5. U činiju sipajte jaja i šećer i mutite mikserom oko 3-5 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, a  zatim lopaticom ili žičanom mutilicom umešajte otopljeni i ohlađeni puter i mleko dok se ne sjedine. Zatim umešajte mešavinu brašna. Nežno ubacite seckane višnje (ne onih 15 višanja koje ste prepolovili za vrh kolača). Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i poravnajte smesu kašikom ili lopaticom.
  6. Pecite 14 do 15 minuta ili dok se testo ne stegne, a zatim izvadite iz rerne. Na vrh kolača brzo rasporedite preostale višnje, isečenom stranom nadole. Vratite kolač u rernu i pecite još 15 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ubodena u kolač ne izađe čista.
  7. Izvadite iz rerne i stavite na rešetku da se malo ohladi (oko 10 minuta). Uklonite stranice tepsije i ostavite da se kolač potpuno ohladi pre služenja.

Prijatno!

vkuslandia/gettyimages.co.uk