Imamo najbolji recept za brzi kolač sa višnjama
Sezona je višanja, a to znači da ćemo bar jednom napraviti jednu od omiljenih poslastica – neodoljivi brzi kolač sa višnjama.
Preukusan kolač sa višnjama možete napraviti na milion načina, a mi imamo brz i jednostavan recept. Ovo je kolač koji baš svako može da napravi. A poješće se za tili čas.
Kako se pravi brzi kolač sa višnjama
Sastojci:
- 113 grama neslanog putera
- 350 grama svežih višanja
- 1 šolja (130 grama) višenamenskog brašna
- 1/2 šolje (55 grama) mlevenih badema
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/4 kašičice morske soli
- 2 velika jaja, odstojala na sobnoj temperaturi
- 3/4 šolje (150 grama) belog šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/3 šolje (80 ml) mleka, na sobnoj temperaturi
Priprema:
Članak se nastavlja posle reklama
- Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Premažite maslacem ili uljem tepsiju prečnika 23 cm. Dno tepsije obložite krugom papira za pečenje.
- U maloj šerpici, na blagoj temperaturi, istopite maslac. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite po strani.
- Operite i dobro ocedite višnje. Uzmite 15 višanja, prepolovite ih, izvadite koštice i stavite na list papirnog ubrusa, isečenom stranom nadole. Ostavite ih na stranu jer će se tokom pečenja stavljati na vrh kolača. Ostatku višanja očistiti od koštica i iseći na sitne komade.
- U posebnu posudu prosejte i pomešajte brašno sa mlevenim bademima, praškom za pecivo i solju.
- U činiju sipajte jaja i šećer i mutite mikserom oko 3-5 minuta. Dodajte ekstrakt vanile, a zatim lopaticom ili žičanom mutilicom umešajte otopljeni i ohlađeni puter i mleko dok se ne sjedine. Zatim umešajte mešavinu brašna. Nežno ubacite seckane višnje (ne onih 15 višanja koje ste prepolovili za vrh kolača). Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i poravnajte smesu kašikom ili lopaticom.
- Pecite 14 do 15 minuta ili dok se testo ne stegne, a zatim izvadite iz rerne. Na vrh kolača brzo rasporedite preostale višnje, isečenom stranom nadole. Vratite kolač u rernu i pecite još 15 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ubodena u kolač ne izađe čista.
- Izvadite iz rerne i stavite na rešetku da se malo ohladi (oko 10 minuta). Uklonite stranice tepsije i ostavite da se kolač potpuno ohladi pre služenja.
Prijatno!
vkuslandia/gettyimages.co.uk