Dinstani kiseli kupus: Recept za najzdravije zimsko jelo
Kiseli kupus je zaista izvor zdravlja: ima više vitamina C od limuna, a pun je i minerala, probiotika. Recept za dinstani kiseli kupus koji je odličan prilog uz svako meso
Kiseli kupus je odvajkada važan izvor vitamina i minerala tokom zimskih meseci, kada je bilo malo svežeg povrća. Na Balkanu postoji duga tradicija kišeljenja kupusa koja se održala do danas. Najčešće se koristi recept koji podrazumeva da se kupus naseče na rezance, posoli i pomeša sa začinima, a zatim se stavi u drveni sud ili plastičnu posudu. Sud se zatim prekrije kamenom ili daskom i pritisne teretom. Kiseljenje traje oko 20 dana, a tokom tog vremena kupus se fermentiše i postaje kiseo. Ovaj recept se primenjuje i na glavice kupusa.
Kiseli kupus se na Balkanu jede kao prilog uz razna jela, ali se može koristiti i za pripremu drugih jela, kao što su sarma, svadbarski kupus ili govedina sa kiselim kupusom.
Osim na Balkanu, duga tradicija pripremanja kiselog kupusa postoji i u drugim delovima sveta, pre svega u Aziji. Kimči je jelo iz Koreje koje je steklo veliku popularnost na zapadu, a njegova je osnova kiseli kupus. On se rado jede i u Kini, Japanu, Nemačkoj, Poljskoj, Ukrajini. Fermentisani kupus je popularan u ovim zemljama zbog svojih nutritivnih vrednosti i zbog toga što je zdrava i ukusna namirnica. Vi vam predstavljamo recept za dinstani kiseli kupus koji može da se jede sam ili kao prilog.
Da li je kiseli kupus zdrav?
Kiseli kupus je izuzetno zdrav, zahvajujući obilju vitamina. Tokom zime, kiseli kupus je bolji izvor vitamina C čak i od limuna. u 100 grama kiselog kupusa sadrži se čak 50 mg vitamina C, zbog čega se kiseli kupus smatra čuvarem imuniteta i zdravlja tokom zime.
Uz vitamin C, kiseli kupus je bogat vitaminima B kompleksa, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, fosforom, dijetnim vlaknima. Jednim tanjirom kiselog kupusa vi pokrivate skoro celu dnevnu potrebu za natrijumom, elementom koji je esencijalan za ljudsko zdravlje.
Kiseli kupus nije dobar samo za imuni sistem, već i za probavu. Kada kupus prođe proces fermentacije da bi se ukiselio, on postaje pogodan za razvoj probiotika – mikroorganizama koji garantuju zdravlje našeg digestivnmog trakta. Zbog toga se smatra da jela od kiselog kupusa pomažu u održanju crevne flore.
Nutritivna vrednost kiselog kupusa
U 100 grama kiselog kupusa nalazi se 19 kalorija, od čega 0 grama masti, 5 grama vlakana, 8 grama ugljenih hidrata, 3 grama šećera i 2 gram proteina. Od bitnih mikronutrijenata, kiseli kupus sadrži natrijum, vitamin C, vitamin K, mangan, gvožđe, vitamin B6 i folnu kiselinu.
Recept za dinstani kiseli kupus
Sastojci:
- 1/2 kg ribanog kiselog kupusa
- 1 glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 100 grama slanine
- 1/2 kašikice bibera
- 1 kašika paradajz pirea
- so po ukusu
Priprema dinstanog kiselog kupusa:
- Ribani kiseli kupus kratko isperite u hladnoj vodi ili dobro ocedite, da ne bude prekiseo.
- Slaninu ili šunku isecite na tanke kockice.
- Crni i beli luk iseckajte na sitne komade.
- Na masnoći propržite crni luk, tako da postane providan. Dodajte dobro isceđen kiseli kupus i dinstajte dvadesetak minuta, uz mešanje, na tihoj vatri.
- Zatim dodajete sve ostale sastojke: slaninu, beli luk, začine. Dinstajte još desetak minuta uz mešanje, a potom nalijte oko pola litre vode, poklopite i ostavite da se kuva 60 – 90 minuta. Jelo je gotovo kad skoro sva voda ispari, a kupus bude mek.
- Služite uz bilo koju vrstu mesa, mada je preporuka suvo svinjsko meso.