Imamo recept za najbolji džem od kajsija koji smo ikada probali
Jedva smo dočekali sezonu kajsija – obožavamo ih. a sa vama danas delimo recept za najbolji džem od kajsija. Jednostavan i prosto savršen.
Svaka domaćica pravi džem od kajsija na svoj način. I mi smo do sada isprobali više recepata, dok nismo pronašli onaj koji je po našoj meri. Vrlo je jednostavan i teško da će ijedna tegla dočekati zimu (osim ako ga napravite u većim količinama), jer je preukusan.
Džem od kajsija nutritivna bomba
Da li znate koliko su kajsije u stvari zdrave? Osim što je ukusna, kajsija su prava mala nutritivna bomba. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a ima malo kalorija. Kajsija sadrži:
- Vitamin A: Važan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sistema. Samo jedna kajsija sadrži preko 8% preporučenog dnevnog unosa.
- Vitamin C: Jača imunitet, pomaže u sintezi kolagena i apsorpciji gvožđa. Jedna kajsija sadrži više od 8% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
- Vitamin E: Antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i pomaže u prevenciji khroničnih bolesti.
- Kalijum: Važan za regulaciju krvnog pritiska i rad srca.
- Fosfor: Ključan za zdravlje kostiju i zube.
- Mangan: Ima ulogu u metabolizmu energije i antioksidativnoj zaštiti.
- Dijetalna vlakna: Važna za probavu i rad creva, a mogu doprineti i kontroli osećaja sitosti.
- Beta karoten: Prekursor vitamina A, jak antioksidans.
- Lutein i zeaksantin: Štite zdravlje očiju.
- Flavonoidi: Grupa antioksidanata s brojnim koristima za zdravlje.
- Malo kalorija: U 100 grama ima samo oko 48 kalorija, što ih čini idealnim dodatkom svakoj zdravoj ishrani.
Kako se pravi najbolji džem
View this post on Instagram
Sastojci:
Članak se nastavlja posle reklama
- 1 kg kajsija
- 3 grančice timijana ili majčine dušice
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 350 g šećera
- 1 kesica džem fiksa
Priprema:
- Dobro operite kajsije, isecite ih na četvrtine i stavite u šerpu.
- Dodajte ekstrakt vanile i listiće timijana (prethodno ih dobro operite i ocedite).
- U činiji pomešajte šećer i džemfiks. Zatim pospite preko kajsija i promešajte.
- Stavite lonac na šporet, na srednju vatru i ostavite da kuva još 20 minuta nakon što smesa počne da ključa. Stalno mešajte.
- Odmah sipajte džem u sterilisane tegle, zatvorite poklopcem i okrenite naopako. Ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih premestite u ostavu.
Prijatno!
elena_hramowa/