Imamo recept za najbolji džem od kajsija koji smo ikada probali

by | jul 1, 2024
najbolji džem od kajsija

Jedva smo dočekali sezonu kajsija – obožavamo ih. a sa vama danas delimo recept za najbolji džem od kajsija. Jednostavan i prosto savršen.

Svaka domaćica pravi džem od kajsija na svoj način. I mi smo do sada isprobali više recepata, dok nismo pronašli onaj koji je po našoj meri. Vrlo je jednostavan i teško da će ijedna tegla dočekati zimu (osim ako ga napravite u većim količinama), jer je preukusan.

Džem od kajsija nutritivna bomba

Da li znate koliko su kajsije u stvari zdrave? Osim što je ukusna, kajsija su prava mala nutritivna bomba. Bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima, a ima malo kalorija. Kajsija sadrži:

  • Vitamin A: Važan za zdravlje očiju, kože i imunološkog sistema. Samo jedna kajsija sadrži preko 8% preporučenog dnevnog unosa.
  • Vitamin C: Jača imunitet, pomaže u sintezi kolagena i apsorpciji gvožđa. Jedna kajsija sadrži više od 8% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.
  • Vitamin E: Antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i pomaže u prevenciji khroničnih bolesti.
  • Kalijum: Važan za regulaciju krvnog pritiska i rad srca.
  • Fosfor: Ključan za zdravlje kostiju i zube.
  • Mangan: Ima ulogu u metabolizmu energije i antioksidativnoj zaštiti.
  • Dijetalna vlakna: Važna za probavu i rad creva, a mogu doprineti i kontroli osećaja sitosti.
  • Beta karoten: Prekursor vitamina A, jak antioksidans.
  • Lutein i zeaksantin: Štite zdravlje očiju.
  • Flavonoidi: Grupa antioksidanata s brojnim koristima za zdravlje.
  • Malo kalorija: U 100 grama ima samo oko 48 kalorija, što ih čini idealnim dodatkom svakoj zdravoj ishrani.

 Kako se pravi najbolji džem

Sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 kg kajsija
  • 3 grančice timijana ili majčine dušice
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 350 g šećera
  • 1 kesica džem fiksa

Priprema:

  1. Dobro operite kajsije, isecite ih na četvrtine i stavite u šerpu.
  2. Dodajte ekstrakt vanile i listiće timijana (prethodno ih dobro operite i ocedite).
  3. U činiji pomešajte šećer i džemfiks. Zatim pospite preko kajsija i promešajte.
  4. Stavite lonac na šporet, na srednju vatru i ostavite da kuva još 20 minuta nakon što smesa počne da ključa. Stalno mešajte.
  5. Odmah sipajte džem u sterilisane tegle, zatvorite poklopcem i okrenite naopako. Ostavite da se potpuno ohlade, a zatim ih premestite u ostavu.

Prijatno!

elena_hramowa/