Recept za najmekše mekike
Vazdušaste mekike sa jogurtom su jedna od omiljenih večera naših detinjstava. Ovo je recept za najmekše mekike
Mekike su sit obrok koji deca prosto obožavaju! Odlične su kao užina ili večera, uz sir i jogurt, mada se mogu jesti i u slatkoj varijanti.
PROČITAJTE I OVO
Saveti kako da mekike budu vazdušaste
Ako hoćete da vam mekike budu meke i vazdušaste uvek koristite brašno za dizano testo sa visokim sadržajem glutena koji pomaže u stvaranju vazdušaste teksture. Jako je važno da pravilno pripremite kvasac – neka se aktvira u mleku i koristite ga tek kada postane penušav.
Kada zamesite testo, vodite računa da ne dodate previše brašna dok budete razvlačili i sekli testo. Sve to može rezultirati suvim i tvrdim mekikama. Testo za mekike uvek mora da bude meko.
I na kraju, ali ne i najmanje važno – ulje za pečenje treba da bude vruće, ali ne i vrelo. Previše visoka temperatura može sprečiti da se unutrašnjoj mekike lepo ispeče.
Kako se prave najmekše mekike?
Sastojci:
200 ml mleka
1 kašika šećera
30 g kvasca
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašičica so
1 kašika šećera
600 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
- Rastvorite kvasac u malo mleka i šećera.
- Kada kvasac nadođe dodati ostatak mleka, jaja, 2 kašike ulja i brašno. Na kraju dodati so i zamesiti testo
- Ostaviti testo 30 minuta da naraste pokriveno krpom
- Naraslo testo razviti na debljinu jednog prsta. Iseći na pravougaonike i proseći po sredini.
- Mekike se peku u dubokom, zagrejanom ulju.
- Možete ih jesti sa sirom, jogurtom, ili po želji
Prijatno!
glavni i odgovorni urednik/ hana.dundjerov@color.rs
Angažovana u medijima već 24 godine, kao istraživački novinar, dopisnik i urednik. Bogato iskustvo je stekla u dnevnim novinama i na portalu blic.rs i drugim izdanjima kompanije Ringier u Srbiji. Radila kao glavni urednik magazina Natural Health, Moja beba i portala marieclaire.rs. Majka je troje dece, koja savršeno razume životni stil, potrebe i probleme savremene žene. Kao svaka Vodolija, fanatično prati trendove, pre svega modne i hair. Trenutno plavuša, do kada – videćemo.