Recept za najukusniji pilav sa piletinom iz rerne

by | jun 4, 2024
pilav sa piletinom iz rerne

Obožavamo starinska jela, a jedno od najdražih nam je pilav sa piletinom iz rerne. Preukusno jelo koje možete napraviti na bezbroj načina, a mi imamo odličan recept. 

Svaka domaćica pravi pilav na svoj način i najčešće je u pitanju recept koji je nasledila od majke ili bake. To je jedno od onih jela sa kojim slobodno možete da eksperimentišete dok ne pronađete recept koji najviše prija vašim nepcima.

Kako se pravi pilav sa piletinom?

Osim našeg recepta koji ćete videti u nastavku, raznovrsne recepte za ovo preukusno tradicionalno jelo možete naći i na TikTok-u. A jedan od interesantnijih i najjednostavnijih je sledeći recept:

@therealgreekchefCHICKEN WITH RICE IN THE OVEN(PILAFI) INGREDIENTS – 6 pieces of chicken thigh – 300g long-grain white rice – 900ml chicken broth or water – 100ml olive oil – Juice and zest of one lemon, juice of another – 1 onion – 1 leek, the white part – 1 celery stalk – 3 cloves of garlic – 3 sprigs of fresh thyme – 2 bay leaves – A pinch of saffron in 50 ml warm water – Salt – White pepper METHOD 1. Season the chicken with salt and pepper. 2. In a pan, heat the oil over medium heat. Once hot, add the chicken skin-side down and fry until golden on both sides, then remove. 3. In the same pan, add the onion, garlic, leek, celery, bay leaves, and thyme, and sauté until they start to soften, about 3 minutes. Then, add the rice and stir for one minute, followed by the lemon zest, lemon juice, saffron water, broth, salt, and pepper, and bring to a boil. 4. Transfer everything to a baking dish, place the chicken on top, and bake at 180 degrees Celsius for about 30 minutes, until the rice is golden and the chicken is juicy. Good luck!♬ original sound – The Real Greek Chef

Recept za najukusniji pilav sa piletinom iz rerne

Sastojci za piletinu:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 6 pilećih bataka, sa kožom i kostima
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica kima
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/4 kašičice morske soli

Sastojci za pirinač:

  • 2 kašike maslac
  • 1 veća glavica crnog luka, isečena na kockice
  • 2 čena belog luka, ispasirana
  • 2 šargarepe, narendane na krupno
  • 1 šolja zelenog graška, svežeg ili zamrznutog
  • 1 1/2 šolje basmati pirinča
  • 3 šolje pilećeg bujona
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica kima
  • 1/2 kašičice cejlonskog cimeta
  • 1/2 kašičice morske soli

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180°C.
  2. Zagrejte puter u tiganju ili posudi za rernu na srednjoj temperaturi.
  3. Dodajte luk i šargarepu, začinite prstohvatom soli i dinstajte 5-7 minuta dok ne omekša i luk ne postane staklast. Zatim dodajte ispasirani beli luk i kuvajte još 1 minut dok ne zamiriše.
  4. U međuvremenu začinite piletinu. Poprskajte mso maslinovoim uljem i dodajte korijander, kim, alevu papriku, beli luk u prahu i so. Utrljajte začine na piletinu dok se dobro ne pokrije svaki deo.
  5. U izdinstani luk i šargarepu, dodajte korijander i kim i dobro promešajte da se sjedini. (Ako ste luk dinstalii u tiganju, sada ga prebacite u tepsiju.)
  6. Sipajte pirinač, grašak, prelijte čorbom i promešajte da se mešavina luka, začina i pirinča dobro sjedini u bujonu. Dodajte cimet.
  7. Zatim rasporedite piletinu tako da bude malo slopbodnog prostora između bataka.
  8. Pokrijte tepsiju aluminijumskom folijom, ili ako koristite pekač, poklopite poklopcem i stavite u rernu na 50 minuta. Zatim skinite foliju ili poklopac i pecite još 10 minuta.
  9. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 5 minuta.
  10. Za ekstra hrskavu pileću kožu možete vratiti batake u rernu na dodatnih 5 minuta.

Prijatno!

Članak se nastavlja posle reklama
from_my_point_of_view/gettyimages.co.uk