Pljeskavice od tikvica: Iznenadićete se koliko su ukusne
Ako ste na dijeti i volite povrće, imamo odličan predlog za brz i lagan letnji ručak – pljeskavice od tikvica. Lako se pripremaju, a recept se može korigovati prema ukusu.
Od tikvica baš svašta može da se napravi – i to ne samo slana jela, već i slatkiši (ali o tome ćemo nekom drugom prilikom). Sada su nam i dalje u fokusu ideje za brz ručak ili večeru. I još uvek pazimo na kalorije – treba stati u omiljne šorc ili usku haljinu. A to uopšte nije lako kad nas mame sladoledi sa svih strana. Treba dati orden svima koji uspevaju da im odole…
Kako dan ne biste završili s kalorijskim suficitom, umesto klasičnih pljeskavica, zaručak ili večeru pripremite pljeskavice od tikvica. Podjednako su ukusne ako se peku u rerni, tako da možete izbeći prženje u ulju i time još više smanjiti broj kalorija.
Kako se pripremaju pljeskavice od tikvica
Sastojci:
- 2 narendanih tikvica
- 1 srednja glavica crnog luka, sitno iseckana
- 3 velika tvrdo kuvana belanceta, sitno iseckana (opciono)
- ½ šolje prezle
- 2 jajeta
- ½ kašičice morske soli
- mleveni crni biber po ukusu
- malo tucane ljute papričice
- 2 kašike ulja
Priprema:
- Kada narendate tikvice, ostavite da se ocedi višak tečnosti.
- Pomešajte tikvice, luk, prezle, jaja, so, biber i ljutu papričicu.
- Lagano umešajte iseckana belanca.
- Zagrejte 1 kašiku ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Kada se tiganj i ulje zagreju, malo smanjite temperaturu.
- Kašikom vadite smesu i formirajte pljeskavice. Malo ih spoljštite kašikom.
- Pržite s obe strane dok ne porumene. Zatim ih ređajte na tanjir na koji ste prethodno stavili papirni ubrus.
- Poslužite pljeskavice uz zelenu salatu, paradajz i sos po želji.
Napomena: Pljeskavice ne morate pržiti – možete ih upeći. Jednostavno je. Obložite tepsiju papirom za pečenje i poređajte pljeskavice. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
Savet plus: U smesu za pripremu pljeskavica od tikvica možete dodati: začinsko bilje po želji, seckanu kuvanu piletinu, tunjevinu, grašak, kukuruz šećerac… Možete staviti sve što volite. Sa ovim receptom je lako ekesperimentisati.
Prijatno!
Bakin sataraš: Najbrži i najukusniji ručak – i još čuva liniju