Pohovani pire krompir: Najjeftiniji recept za ručak
Pohovani pire krompir je izuzetno ukusan, zasitan, a sve što vam treba za pripremu već imate kod kuće – ne morate potrošiti ni dinar!
Na našem podneblju, krompir se uglavnom koristi kao dodatak, a ovaj recept ga pretvara u vrlo ukusno i sito glavno jelo. Za pripremu vam je, osim krompira neophodno još samo dva jajeta, nešto začina i brašna. Pa, hajde da spremimo ovaj ukusni ručak.
Da li je krompir zdrav?
Krompir je bogat izvor vitamina i minerala. Sadrži vitamin C, B6, kalijum, magnezijum i fosfor. Osim toga, ima malo kalorija i masti, a bogat je vlaknima.
Vitamini: Vitamin C je antioksidans koji jača imunološki sistem. Vitamin B6 je važan za metabolizam proteina i funkciju nervnog sistema.
Minerali: Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Magnezijum je važan za zdravlje kostiju i mišića. Fosfor je važan za zdravlje kostiju i zuba.
Vlakna: Vlakna pomažu u probavi i mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Proteini: Kuhani krompir sadrži malo proteina, oko 2 grama po porciji.
Napomena: Način pripreme krompira može da utiče na njegovu nutritivnu vrednost. Prženje krompira može da doda kalorije i masti, dok kuvanje ili pečenje zadržava više vitamina i minerala.
Kako se pravi pohovani pire krompir?
Sastojci:
2 kg krompira
2 jajeta
so
suvi začin
mleko
brašno
prezla
Priprema:
- Operite, očistite i skuvajte krompir.
- Kada je skuvan, viljuškom izgnječite krompir dok je još topao. Dodajte začine, malo margarina i malo mleka te napravite čvrsti pire, nešto gušći nego inače.
- Oblikujte loptice ili pločice od pirea, a potom ga pohujte na klasičan način – najpre u brašno, pa mleko, pa prezla.
- Pržite u tiganju na zagrejanom ulju.
- Služiti uz kajmak, kiselo mleko, jogurt.
Prijatno!